Króciutki: Podaj dziedzinę i miejsce 0 w funkcji f:

x x x
2 - 16
f(x) = ------------------ f(x) = ---------- f(x) = ----------
(7 - x)(2x - 6) x(x + 2) (x + 2)(x + 4)
:(( Proszę o pomoc
9 gru 21:11
puma:
1/ 7-x≠0 i 2x-6≠0 x≠7 i x≠3 DR-{3,7}
miejsce zer. to x=0
2/ x≠0 i x+2≠0 to x≠0 i x≠ -2 D=R-{- 2,0}
miejcsezer. x=0
3/ x+2 ≠ 0 i x+4≠ 0 to x ≠ -2 i x ≠ - 4 D=R-{-2, - 4}
miejsce zer
x2-16=0 czyli x= 4 i x= - 4 -- nie jest bo nie należy do dziedziny
wiec tylko x = 4
9 gru 21:20
Króciutki : dzieki wielkie
9 gru 21:29