Pomocy!!!: 
Podaj dziedzine i miejsce zerowe funkcji

(nie wiem co to za "miejsce 0:("
2x
f(x) = ------
6x - 4
x + 3
f(x) = -------
x
2 - 9
x
f(x)= ------
x
2 + 16
Proszę o pomoc

Nie umiem tego kompletnir to na jutro
9 gru 21:05
Mycha: miejsce zerowe to tam, gdzie funkcja sie zeruje. w tych przypadkach tam gdzie licznik sie
zeruje.
jezeli chodzi o dziedzine to mianownik musi byc ≠0. Probuj
9 gru 21:14
Pomocy!!!: 1/ 6x - 4≠0
czyli -4/6
to jest dziedzina? Ja dalej tgo nie rozumiem ...
9 gru 21:21
Pomocy!!!: a jak jest z pierwiastkami?
9 gru 21:22
Pomocy!!!: mam taki przykład błagam MYCHA pomoz
√x √x
f(x) = -------- f(x) = ---------
x - 3 x + 3
9 gru 21:25
gaga:
Nie

6x -4 ≠0
6x ≠ +4
x≠ 4/6 czyli D= R-{4/6} wszystkie liczby rzecz. bez 4/7
rozumiesz
9 gru 21:25
gaga:
A ja mogę


czy musi być Mycha
9 gru 21:25
Pomocy!!!: prosze cie pomoz mi ja zaraz musze isc z kompa a to zadaanie jest bardzo dla mnie wazne
tu chodzi o smierc lub zycie (no moze zdeczka przesadzam

)
9 gru 21:26
Pomocy!!!: mozesz mozesz



dziekuje ci bardzo bardzo bardzo
9 gru 21:26
Mycha: pod pierwiastniem musi byc liczba nieujemna czyli ≥0
9 gru 21:27
9 gru 21:27
Pomocy!!!: mozesz jeszcze powiedziec mi jak to sie robisz pierwiatkami

rozwiazesz mi to
9 gru 21:27
Mycha: pierwsze mialas prawie dobrze tylko pamietaj i zmianie znaku jezeli przenosisz na druga
strone

na pewno potrafisz
9 gru 21:28
Pomocy!!!: przeciez mowi ze nie musi byc
9 gru 21:28
Krejzol: Nio oki ale następnym razem nie zwracaj się do jednej osoby
9 gru 21:29
Mycha:
√x
f(x) = --------
x - 3
x-3≠0
x≠3
D: R\{3}
miejsce zerowe
√x
f(x) = -------- =0 ⇔ √x=0 ⇒ x=0
x - 3
9 gru 21:30
gaga:
Tak

tak jak Ci pisała Mycha zapamietaj

jeżeli masz wyrażenie z pierw. w liczniku to to co pod pierw. ≥0
gdyby pierw, znalazł sie w mianown. to to co pod pierw. tylko>0
bo w mianowniku nie moze byc zerem ,bo dzielenie przez zero nie jest wykonalne ok?/
patrzymy na mian pierwszego i co
x-3≠0 to x≠ 3 teraz w liczniku masz pierw czyli x≥o
zatem dziedziną sa wszystkie liczby <0,∞) -{3} bo 3 nie moze być
mozna to zapisać teź tak
D=<0,3) U (3,∞)
w drugim będzie podobnie ale x≠ - 3 i x≥0
a liczba - 3 nie należy bo jest <0
czyli D = < 0,∞) wiesz już
9 gru 21:37
Pomocy!!!: nie rozumiem

nie umiem tego robic ⇔⇒ nie wiem co to znaczy taka strzalka
9 gru 21:42
Mycha: ⇔wtedy i tylko wtedy
⇒ jezeli, to
9 gru 22:01
Dj Kichawa : Ej synu synu
9 gru 22:06