Ola: W trójkąt równoramienny ABC ( AB=32, AC=BC=20 ) wpisujemy prostokąt tak, że jeden bok
prostokąta zawiera się w boku AB a dwa pozostałe wierzchołki leżą na ramionach trójkąta.
Podaj wymiary prostokąta o największym polu.
Jak to zrobić
9 gru 15:58
Dj Kichawa : To jest zadanie optymalizacyjne na ogol są one proste musisz sobie tutaj uzależnić pole
prosto kata od jego boku stworzonym na wysokości podpowiem ci ze najlepiej to zrobić z
twierdzenia Talesa oczywiście podziel sobie ten trójkąt na pól następnie już tylko
podstawiasz do wzoru na pole i powinna ci wyjść funkcja kwadratowa i obliczasz ekstremum
9 gru 18:00
Basia:
musisz to narysować
prostokat oznacz DEFG, zaczynając od wierzchołka leżącego na AB po lewej i poruszając się
w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara (chodzi o to żeby nam się oznaczenia zgadzały)
dorysuj wysokość trójkąta CC1
boki prostokata: x,y
tr.ADG jest podobny do tr.AC1C
stąd
AD/AC1=DG/CC1
AD=(AB-x)/2=(32-x)/2
AC1=AB/2=16
DG=y
CC12=(AC)2-(AB/2)2=202-162=400-256=144
CC1=12
(32-x)/2*16=y/12
(32-x)/32=y/12
y=12(32-x)/32=6(32-x)/16=3(32-x)/8
P=xy=3/8*(x(32-x))=3/8(-x2+32x)
no i trzeba znaleźć maksimum funkcji
P(x)=3/8(-x2+32x) x∈(0; 32)
y∈(0; 12)
potrafisz to skończyć?
a i sprawdź rachunki; ja się tu czasem mylę w liczeniu
9 gru 18:08
Ola: dzięki wielkie już sobie dalej poradziłam

w życiu bym na to nie wpadła
9 gru 20:01