Kylos90: Oblicz wartość wyrażenia sin x + cos x / 2sin x - 3cos x , wiedząc, że tg x = 2 i
x∈(0,π/2)
9 gru 23:12
xpt: Jak konkretnie wyglada to wyrazenie ?
A) sin x + cos x w liczniku a reszta to mianownik
B) sin x + ułamek - 3cosx
C) sin x + ułamek
D) ułamek - 3cosx ?
Chyba wszystkie kombinacje
9 gru 23:17
gaga:
tgx = 2 tgx= sinx/cosx sinx/cosx =2
sinx = 2cosx sin2x = 4cos2x
cos22x +4cos2x= 1 to cosx = √5/5 to sin x= 2*√5/5
wstaw wartosci i oblicz
9 gru 23:18
Kylos90: sin x + cos x w liczniku a reszta to mianownik
9 gru 23:19
gaga: Już Ci podałam tylko wstawić i obliczyc ,
bo ja ide na brydża odreagować po całym dniu
9 gru 23:22