Kylos90: Funkcja liniowa f określona jest wzorem f(x)=3x+b, dla x∈R.
Wyznacz współczynnik b wiedząc, że f(x-2)=3x-5
9 gru 22:15
Dj Kichawa : b=1
9 gru 22:26
Kylos90: a czy możesz napisac mi krok po kroku co i jak? Pls. Bo nie rozumiem tego zbytnio skad to
sie wzielo
9 gru 22:29
xpt: Jeżeli f(x)=3x+b to f(x-2)=3(x-2)+b
(przy f(x-2) podstawiasz zamiast x wartość x-2)
i teraz masz już proste równanie do rozwiązania
3(x-2)+b = 3x-5
Mam nadzieję, ze z tym sobie już poradzisz do końca
9 gru 22:32
Kylos90: tak z tym juz sobie poradze. Dzieki.
9 gru 22:35