kris: Wielomian W(x) określony jest wzorem: W(x)=x3-4x+1. Wyznacz wszystkie wartości x
spełniające nierówność W(x+2) > W(x+4)
9 gru 22:47
gaga:
(x+2)
3 - 4(x+2) +1 > (x+4)
3 - 4(x+4) +1
zastosuj odp wzory wyredukuj i rozwiaż nierówność
będzie stopnia drugiego dasz rade , sorry ale juz na dziś mam dość
powodzenia powinno Ci dobrze wyjść ok
9 gru 22:52
Basia:
coś mi się zdaje, że kilka dni temu już to rozwiązywałam
zapisujesz W(x+2) wstawiając w miejsce x (x+2)
zapisujesz W(x+4) wstawiając w miejsce x (x+4)
W(x+2)=(x+2)3-4(x+2)+1=x3+6x2+6x+8-4x-8+1=x3+6x2+2x+1
policz tak samo W(x+4)
a potem rozwiąż nierówność; to będzie nierówność kwadratowa bo x3 się zredukuje
9 gru 22:53
kris: dziekuje

dam rade

dzisiaj jakos mi samemu nie idzie rozwiazywanie zadnych zadan
9 gru 22:54
gaga:
jak sie nie pomyliłam to powinna Ci wyjść nierówność
po uproszczeniu
x
2 +6x +8 < 0 a tu juz prosto OK
9 gru 22:58
kris: Dziekuje gaga
9 gru 23:09
gaga: Ok
9 gru 23:11