MARCUS: Pole powierzchni szescianu wynosi 72cm2. Oblicz pole powierzchni i objetosc szescianu
podobnego do niego w skali 2,5
9 gru 13:40
gaga: skala pod k= 5/2
pole szescianu można juz policzyć,bo
stosunek pól figur podobnych = k2
to P1= 72*25/4=450 cm2
obliczymy dł. krawędzi tego sześcianu
6a12 = 450 to a12 = 75 to a1= √75= 5√3
czyli V1= a13 to V1 = (5√3)3 = 125*3*√3= 375√3 cm3
odp; P1= 450 cm2 V1= 375√3 cm3
9 gru 14:04
Marcus: gaga dlaczego skala podobienstwa jest 5/2 a nie 2,5 jak mam podane w zad? Czy mozesz mi
wytlumaczyc skad sie to wzielo? dzieki
9 gru 15:30
9 gru 15:37
9 gru 15:40
Marcus: noooooooooo tak to prawda. osiol ze mnie

Dzieki
9 gru 15:46
9 gru 15:48