Ania: aKąt nachylenia krawedzi bocznej do płaszczyzny podstawy w ostrosłupie prawidłowym
sześciokątnym wynosi 30 stopni. Wiedząc że h=8 obl. jakim procentem Pc jest Pb.
9 gru 15:31
Basia:
L - krawędż boczna
sin30=h/L
1/2=8/L
L=16
ściana boczna to trójkat równoramienny o podstawie a i ramionach L=16
a2=162-82=22*82-82=82(4-1)=82*3
a=8√3
h1 - wysokość ściany
h12=162-(a/2)2=162-(4√3)2=162-16*3=16(16-3)=16*13
h1=4√13
P1 - pole ściany
P1=4√3*4√13=16√39
Pb=6*P1=6*16√39=96√39
Pp - pole sześciokata foremnego o boku a
Pp=6a2√3/4=3a2√3/2=3*64*3√3/2=9*32√3
Pc=Pp+PB
Pc=9*32√3+96√39=32*3(3√3-√39)=96(3√3-√39) 100%
Pb=96√39
p%
p=96√39*100/96(3√3-√39)=√39/(3√3-√39)
zastrzegam, że mogłam się pomylić w rachunkach; sprawdź
9 gru 23:17
gaga: Jest dobrze bo liczyłam tylko nie miałam siły przepisać na post

sorry
9 gru 23:20