matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.10.2009
Zadania
Odp.
4
Wiesiu:
√
1−cos
2
x
=1
√
sin
2
x+cos
2
x−cos
2
x
=1
5
asfsafadfadf:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni Odległość spodka wysokości do krawędzi bocznej jest równa 4.
3
piotrek:
Zbiór n−elementowy dzielimy na dwa niepuste nierozłączne podzbiory.
4
kasia:):
POMOCY
! Wyznacz wzór funkcji liniowej,która dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia warunek
10
kaz:
π
1
1
1) Wiedząc,że α,β∊[0,
]oraz,że sinα=
sinβ=
oblicz
2
3
2
sin(α+β) 2) Sprawdź,czy prawdziwe są następujące tożsamości,podaj konieczne założenia
4
Iwona:
x−8
x
3
+64
=0
5
rogal:
Obliczyc zadanie :
5
andre:
a co w takim przypadku będzie? ~(p⇒q)⇔(p∧~q)
4
Dawid:
pomoże mi ktoś
z tym
bardzo proszę
2
NAtalija :*:
5
Lukass:
1/2x
3
−1/6x
2
−3x+1
2
Mat:
Rozwiąż układ równań
2
proszę o POMOC!!!!:
Cena łyżew wynosi 125 zł. Cena brutto łyżew jest równa cenie netto plus 22% podatku VAT od ceny netto. Oblicz cenę brutto. Jaki procent ceny brutto stanowi podatek?
3
ivee:
cos x
∫
dx
√
1+sin x
3
łUKASZ POMOCY!!!!:
Cena łyżew wynosi 125 zł. Cena brutto łyżew jest równa cenie netto plus 22% podatku VAT od ceny netto. Oblicz cenę brutto. Jaki procent ceny brutto stanowi podatek?
3
Anka:
1.
√
5
: (
√
3
1
5
−
√
125
+ 4
√
5
) = 2.
2
2+
√
3
:
3
√
3
−1
p3
+1} +
2
√
3
+5
13
=
4
Lukass:
Rozłóż wielomian w na czynniki grupując jego wyrazy: w(x)=14x
3
−7x
2
+4x−2
2
TuX:
To chyba banalne zadanie ale potrzebuje wyliczyć pochodną z
1
an :
kapital 30 000 zl wplaconu do banku na 4% w stosunku rocznym.Oblicz odsetki uzyskane po 2 latach (odliczając 20% podatku od odsetek)
4
an:
Kapital 30 000 zl wplacona do banku na 4% w stosunku rocznym.Oblicz odsetki uzyskane po 2 latach ( odliczajac 20% podatku ododsetek).
6
damian:
Czy ktoś może zna się tu na macierzach i wyznacznikach?
7
aleksandra:
Rozwiąż równanie :
1
Pati;/:
Kiedy otrzymamy większą kwotę? a) lokując pieniądze przez 10 lat na 4 % czy b) lokując pieniądze przez4 lata na 10 %.? Kapitalizacja następuje co roku.to zadanie dał nam sor przy
2
funcje i ich własności kasia
: Magda podjęła pracę wakacyjną w drogerii.Zaproponowano jej stawkę dzienną w wys 15zł
10
NAtalija :*:
Usuń niewymierności z mianownika ułamka
z góry dziękuje
3
agunia:
Zeszyt kosztuje x złotych, pisak jest o 2,50 zł droższy od zeszytu, ołówek jest 3razy tańszy od pisaka, cena cyrkla stanowi 25% ceny zeszytu. Zapisz odpowiednie wyrażenia algebraiczne: O ile
1
Ewelinqa:
4−2{3}
1
olek55526:
podstawa ostrosłupa jest romb o wys. majacej 4√3 i kacie ostrym majacym 60 stopni stosunek wysokosci ostrosłupa do dłuzszej przekatnej podstawy jest równy 3:2 jak obliczyc objetosc tego
1
Martusia:
x
2
−4x+4
x
2
−4
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to się skraca
bo tego nie rozumiem... Z góry dziękuję..
7
iv : :
x
3
f(x) =
4−x
2
1
asia:
Wie ktoś może czy na stronie są wytłumaczone macierze? Szukałam, ale nigdzie nie widziałam...
18
pomocy:
POMOCY
jak to skrocic
?
1
Karolina:
Wykaż, że równanie kwadratowe x
2
− (a + b)x + ab − c
2
= 0 ma conajmniej jedno rozwiązanie dla wszystkich wartości parametrów a, b, c.
2
agunia:
Zeszyt kosztuje x złotych, pisak jest o 2,50 zł droższy od zeszytu, ołówek jest 3razy tańszy od pisaka, cena cyrkla stanowi 25% ceny zeszytu. Zapisz odpowiednie wyrażenia algebraiczne:
1
olek55526:
podstawa ostrosłupa jest romb o wys. majacej 4√3 i kacie ostrym majacym 60 stopni stosunek wysokosci ostrosłupa do dłuzszej przekatnej podstawy jest równy 3:2 jak obliczyc objetosc tego
0
zuzka:
Hej
mam prośbę. mam taka kartkę z zadaniami z matematyki. nie zrobiłam tlyko zadania 8 i bardzo prosiłabym o pomoc mi w tym zadaniu. i sprawdzenie innych. ja podam wyniki.. które mi
1
Trof:
Witam czy pomógł by mi ktoś z z niżej wymienionymi zadaniami?
0
Marta15Marta:
Wiem, że to forum matematyczne jest, ale jeśli jest ktoś dobry z chemii to jeśli może i chcę to proszę pisać do mnie na gg: 3394056, albo tutaj, bo mam pewne zadanko do rozwiązania heh
2
Magda podjęła pracę wakacyjną w drogerii.Zaproponowano jej stawkę dzienną w wys 15zł plus 1zł 20gr za każdy sprzedany kosmetyk, niezależnie od jego wartości. Magda pracowała w sklepie
1
Niunia170:
prosze o pomoc znowu z logarytmow (nie czaje tego wogle:() obliccz: a) 2log5+log4 b) 2log3 6−log3 4 , c) log3 1/3+log3 1/9+...log3 1/3do 6
3
Pan B:
Wyznacz takie wartości parametru "m", dla których pierwiastki równani: 3x
3
−3mx
2
+3x−2=0 spełniają równość (x
1
)
3
+ (x
2
)
3
+ (x
3
)
3
= 0.
2
KASIA:
dla jakich wartości parametrów m i n wielomian W(x) jest podzielny przez P(x) jeśli: W(x) = −x
4
− (m +1) x
3
+ (2m − 3)x + n,
0
Radek:
Do danego okregu poprowadzono styczna tak ,ze konce A i B srednicy AB tego okregu sa odległe od stycznej o 25cm i 15 cm. Oblicz długosci srednicy AB.(mile widziany rysunek)
0
Magda :
1) O ile stopni ogrzała sie stalowa stopka żelazka o masie 1 kg, jeżeli włączone było przez 5 min, a jego moc wynosi 900 W
0
olek55526:
2
Niunia170:
zapisz za pomoca jednego logarytmu wyrazenie: loga3 +loga4−loga2
1
nowak 90:
dany jest ciąg an = n do potęgi 3 − 3n do potęgi 2 − 4n, ktore wyrazy tego ciągu są równe −12
1
olek55526:
objetość ostrosłupa podstawa ostrosłupa jest romb o wys. majacej 4√3 i kacie ostrym majacym 60 stopni stosunek
0
nowak 90:
Pomocy
liczby 5, x, y, tworzą malejący ciąg arytmetyczny jeżeli drugą liczbę zwiększymy o 2 a trzecią o 9 to otrzymamy ciąg geometryczny wyznacz x i y
1
andre:
Jak to rozwiązać? x={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20}
0
Niunia170:
okresl, ile liczb dwucyfrowych naturalnych podzielnych przez a) 5, b) 8 lub 10 , c) 6 i nie podzielnych przez 12
1
OLEK55526:
zadanko
1
nowak 90:
oblicz sumę wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych których reszta z dzielenia przez 3 wynosi 1
7
joaśka:
Dobry wieczór
Proszę o pomoc:
0
madzia:
proszę pomóżcie
W trójkącie równoramiennym podstawa= 2a, a wysokość poprowadzona do tej podstawy ma długość h.
2
Agus:
Hej, mam problem z jednym zadaniem
0
kika:
Graniastosłup prawidłowy sześciokątny któredo wszystkie krawędzie mają dł. A przecięto
9
Iza_19:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania z ciągu geometrycznego. treśc: Wyznacz wartośc a wiedząc ze lewa strona równosci jest sumą czesciowa ciagu
2
malinka:
Boki trójkąta mają długości 5cm i 6cm , a wysokość opuszczona na trzeci bok jest równa 4,8cm. Oblicz długość trzeciego boku i pole trójkąta.
9
lenka:
określić dziedzinę funkcji:
√
log(9−x
2
)
2
x
−1
2
Kuba:
kombinatoryka juz pomalu lapie co i jak, robie sam juz jakies zadania ale to mnie bardzo zaniepokoilo ze znow
6
marlena:
nie mam pojęcia jak to rozwiązać mam za zadanie określić dziedzinę podanych funkcji:
3
staryniemyśli:
Czy ktoś pomoże mi w tym zadaniu? Bardzo był była wdzięczna
0
Agnieszka:
Wzynacz te wartości parametru m, dla których a) pierwiastki x
1
,x
2
równania 2x
2
−2(2m+1)x + m(m−1)=0 spełniają warunek x
1
<m<x
2
1
miecho:
Oto zadanie z którym mam problem: suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 35 cm, a wysokości poprowadzone do tych boków mają długości 16 cm i 12 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
1
ania:
podaj największą wartość funkcji kwadratowej: f(x)=−2(x+3)
2
−4.
1
ania:
punkty A(−3,1) i B(2,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu. Oblicz obwód tego kwadratu.
2
malinaa18:
Prosze o pomoc kolejne z planimetri
troche analityki geom. 1.kat srodkowy i wpisany oparty na tym samym łuku suma miar tych katow jest rowna 60(stopni)
17
Anna:
6
tofik:
Mam problem z zadaniem, bardzo proszę o pomoc: 1.Wiadomo, że log
3
5=a. Obliccz log
9
5
3
łUKASZ POMOCY!!!!:
sprawdz czy równośc jest prawdziwa:
√
2
−
√
3
=
√
5
−2
√
6
1
Kuba:
hej to znowu ja. Myslalem ze juz troche zalapalem, ale nie
zacząlem przeglaac inne zadania i sie konczy pisaniem tutaj
1
ola:
1. sin
2
12 stopni + sin
2
78 stopni =
0
Matek POMOCY!!!!:
Oprocentowanie lokat w pewnym banku, równe początkowo 5% w skali roku, wzrosło o 1,2 punktu procentowego. O ile % wzrosło to oprocentowanie.
27
Edi:
wyrażenie wymierne jak to skrócić
x−y
y−x
10
Paola:
mam takie cos: y=−(x+1)
2
−4
3
Stefan:
Oprocentowanie lokat w pewnym banku, równe początkowo 5% w skali roku, wzrosło o 1,2 punktu procentowego. O ile % wzrosło to oprocentowanie.
0
kot:
Kostkę sześcienną 3x3 zbudowano z 27 kostek jednostkowych (?) Czy można ułożyć 10 jednostkowych kostek tak, aby pole powierzchni całkowitej powstało takie samo jak dla pełnej kostki. Czy
16
Proszę .. asia :
Może mi ktoś pomóc w tym zadaniu .? PROSZĘ! nie umiem kompletnie tego
0
Kaśka:
Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej AB , taki że sin ∡BAC = 0,3 i |AC | = 7 . Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.
3
Łukasz:):
Wykaż, że dla m = 3 nierówność x2 + (2m − 3)x + 2m + 5 > 0 jest spełniona przez wszystkie liczby rzeczywiste x
0
Zuza:
Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 5, maksymalny przedział, w którym ta funkcja jest malejąca to <2,+
∞
) . Największa wartość funkcji f w przedziale <− 8,− 7> jest
0
Zuza:
W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów ostrych jest równa
2
√
3
3
. Oblicz iloczyn sinusów tych kątów.
0
Kasiorek:
Dane są cztery liczby a,b,c,d takie, że a+d=
55
2
i b+c=25. Wiedząc, że a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny natomiast liczby b,c,d c.geometryczny, wyznacz te liczby.
1
m:
sześciu pasażerów wsiada do tramwaju złożonego z trzech wagonów kazdy losowo wybiera wagon oblicz prawdopodobienstwo ze pasazerowie znajda sie tylko w dwóch wagonach
4
Kuba:
Siema jutro mam z tego spradzian ale nie rozumiem za bardzo jak mam to robic
0
sorino:
Mam takie zadanie. moze latwe ale ja nie rozumiem tego wogole.
0
malinaa18:
1.promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest równy R=4√3 bok tego trójkąta ma długość 2.promien okregu wpisanego w trojkat rownoboczny jest rowny r=6 bok tego trojkata ma
2
alt:
oblicz: 16
log
2
4
√
2
+ log
4
3
0
Łukasz :
W trapezie równoramiennym przekątne są dwusiecznymi kątów przy dłuższej podstawie. Wykaż że: a) krótsza podstawa tego trapezu ma taką samą długość jak jego ramie
0
Kamil:
W trapezie ABCD o podstawach AB i CD przekątne przecinają się w punkcie S. a) Wykaż że trójkąt ABS i DSC są podobne
7
malinaa18:
Poszę o pomoc bardzo wazne
Otóż przywitał mnie dział jakim jes tplanimetria nie rozumiem go kompletnie i proszę o pomocm w
2
Kasiorek:
Zad: Oblicz a1 i q.
0
bobi:
Wyznaczyć
0
Karolinaaa16:
Oblicz miare kata prostego w trapezie rownoramiennym jesli jego podstawy maja dlugosc a=2n+4, b=20+n, obwód tego trapezu wynosi 3n+34. (pod n podstawiamy liczbe 28)
0
alt:
Oblicz: 10
2+log3
= ?
2
Mat:
x−log5 = xlog5+2log2−log(1+2
x
)
2
Mat:
Dane są równania
5
Praksela:
1.Dla jakich wartosci parametru k równanie
30
bogusia:
8
2
0 :2
4
0 = (2
2
)
2
0 : 2
4
0 =
6
Mat:
a) 3(log
8
x)
2
−2log
8
x−1=0
12
malinaa18:
y=to bd w ułamku (−6/x−3)−2
?
2
Iwona:
y=
3
√
7+5
√
2
+
3
√
7−5
√
2
12
arek:
1
1+
√
2
+
√
3
+
√
5
1
Alciaa:
Problem Pomocy
5
Mimi:
Rozwinięcie dziesiętne pewnego ułamka właściwego o mianowniku 11 ma na 444 − tym miejscu po przecinku cyfrę 4, a na 555 − tym miejscu cyfrę 5. Przedstaw ten ulamek w postaci ułamka