kapitał
an: Kapital 30 000 zl wplacona do banku na 4% w stosunku rocznym.Oblicz odsetki uzyskane po 2
latach ( odliczajac 20% podatku ododsetek).
5 paź 20:44
Grzemo: liczymy odsetki roczne 30 000 − 100 %
x − 4 %
30 000 * 4 = 100x
120 000 = 100x
1 200 = x
czyli w ciągu dwóch lat otrzymamy 2 400
teraz trzeba odliczyć od tego te 20% podatku a mianowicie:
2 400 − 100%
y − 20%
2 400 * 20 = 100y
48 000 = 100y
480 = y
2400 − 480 = 1920
tyle otrzymamy odsetek po dwóch latach
5 paź 22:34
AROB: Trochę nie tak, Grzemo. Poprawię.
5 paź 22:42
AROB: Jest to procent składany. Korzystamy ze wzoru:
| | p | |
Kn = K(1 + |
| )n , gdzie K − kwota wpłacona, n − ilość lat, p − stopa |
| | 100 | |
procentowa,
K
n − kwota po n latach
Czyli: K
2 − 30000(1 + 0,04)
2 = 30000(1,04)
2 = 30000 * 1,0816 = 32448 [zł]
kwota odsetek = 32448 − 30000 = 2448 [zł]
podatek = 20% z 2448 = 0,2 * 2448 = 489,60 [zł]
odsetki po odliczeniu podatku = 2448 − 489,60 =
1958,40 [zł]
5 paź 22:55
AROB: Poprawiam mały chochlik:
czyli: K2 = 30000(1 + 0,04)2 = itd.
6 paź 00:24