funkcje
kasia:): POMOCY



!
Wyznacz wzór funkcji liniowej,która dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia warunek
f(5x−1)=10x=3
5 paź 23:06
Bogdan:
popraw zapis
5 paź 23:09
Bogdan:
gdzie jest znak +, a gdzie znak = ?
5 paź 23:17
kasia:): oj przepraszam: f(5x−1)=10x+3
5 paź 23:25
Bogdan:
f(x) = ax + b
f(5x − 1) = a(5x − 1) + b ⇒ f(5x − 1) = 5ax − a + b i jednocześnie f(5x − 1) = 10x + 3
5a = 10 ⇒ a = 2 i −a + b = 3 ⇒ −2 + b = 3 ⇒ b = 5
Odp.: f(x) = 2x + 5
Sprawdzenie: f(5x − 1) = 2(5x − 1) + 5 = 10x − 2 + 5 = 10x + 3
5 paź 23:52