wyrażenie wymierne
Edi: wyrażenie wymierne jak to skrócić
5 paź 16:35
5 paź 16:35
Edi: i koniec
5 paź 16:36
tim: I teraz skróć
5 paź 16:37
Edi: to nic nie będzie
5 paź 16:37
AS: Nie zupełnie − brak zastrzeżeń i wyniku ostatecznego.
5 paź 16:37
tim: Wiedząc, że x≠y mamy:
| x − y | | 1 | |
| = |
| = −1 |
| −(x − y) | | −1 | |
5 paź 16:39
tim: Pasuje AS?
5 paź 16:39
5 paź 16:39
tim: Dla p≠q≠0 mamy:
| pq3 | | pq * q2 | |
| = |
| = ... |
| pq(p − q) | | pg * (p − q) | |
5 paź 16:41
Edi: a ja zrobiłem
| pq3 | | pq2 | |
| = |
| może tak być  |
| pq*(p−q) | | p−q | |
5 paź 16:43
tim: Nie...
Zauważ, że to nie jest (pq)3.. tylko p * q3
5 paź 16:44
Edi: musi być takie samo wyrażenie żeby móc skrócić ?
5 paź 16:44
tim: Nie możesz skrócić np. a z b.. Jeżeli coś skracasz to to samo u góry i na dole.
| p * q * q * q | | q * q | | q2 | |
| = |
| = |
| |
| p * q * (p − q) | | p − q | | p − q | |
5 paź 16:46
5 paź 16:47
AS: Tak ale to było kierowane do Edi
5 paź 16:49
tim: Tak, ale jeszcze nie koniec...
5 paź 16:49
Edi: to co jeszcze bo już nic nie widze ?
5 paź 16:51
tim: A iksy?
5 paź 16:51
Edi: =2x ?
5 paź 16:54
tim: | x * x | | 1 | |
| = |
| |
| 2 * x * x * x | | 2 * x | |
5 paź 16:55
Edi: | a3−2a2b | |
| = −ab  ? |
| 2a3b2 − a4b | |
5 paź 17:07
5 paź 17:10
Edi: skąd ta 1 przecież skraca sie całe
5 paź 17:12
Edi: skraca sie cały licznik
5 paź 17:15
tim: No skraca się cały licznik, ale kreska ułamkowa zostaje.
| | a | | 1 * a | | 1 | |
np. |
| = |
| = |
| |
| | ab | | 1 * a * b | | b | |
5 paź 17:18
Edi: jaki tu będzie wynik bo nie moge tego zrobić
5 paź 17:20
tim: L: (x − y)2 = (x − y)(x − y) = −(y − x) * −(y − x) = (y − x)(y − x)
M: (y − x)(y − x)(y − x)
Oczywiście nie wiem czy każą, trzeba pisać dziedzinę, że y ≠ x
5 paź 17:25