Oprocentowanie!
Stefan: Oprocentowanie lokat w pewnym banku, równe początkowo 5% w skali roku, wzrosło o 1,2 punktu
procentowego. O ile % wzrosło to oprocentowanie.
5 paź 16:23
Matek POMOCY!!!!: Oprocentowanie lokat w pewnym banku, równe początkowo 5% w skali roku, wzrosło o 1,2 punktu
procentowego. O ile % wzrosło to oprocentowanie.
5 paź 16:40
anet: 1,25 * 100=24%
lub :
5% + 1,2=6,2%
5% − 100%
6,2% − x
x= 6,2*1005
x=24%
5 paź 16:43
anet: przepraszam. w tym drugim sposobie to 24 to mi się wzięło po odjęciu 124 − 100 =24.
5 paź 16:44