jeszcze raz prosze o pomoc:)
Lukass: 1/2x3−1/6x2−3x+1
5 paź 21:34
Lukass: zapomniałem pod.tresci

Rozłoż wielomian na czynniki
5 paź 21:36
AROB: pomogę
5 paź 21:52
AROB: | | 1 | | 1 | |
w(x) = 12x3 − |
| x2 −3x + 1 = |
| x2 (3x − 1) − (3x − 1) = |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | x | | x | |
= (3x − 1)( |
| x2 − 1) = (3x−1)( |
| − 1)( |
| + 1) |
| | 6 | | √6 | | √6 | |
Czyli najpierw grupowanie wyrazów, następnie wzór na różnicę kwadratów.
5 paź 21:59
rykun: dzięki , ty to jestes
5 paź 22:32
diabeu: lubie silownie
5 paź 22:33