Proszę o pomoc z WIELOMIANAMI
Dawid: pomoże mi ktoś

z tym

bardzo proszę

(x+1)3=27
(44x−1)3=729
(x
2+x−6)
2=196
(x
2−7x+18)
2=36
pomoże mi ktoś
5 paź 22:20
AROB: pomogę
5 paź 22:24
AROB: Rozumiem, że chodzi o rozwiązanie równań.
1) (x+1)
3 = 27
(x+1)
3 = 3
3 ⇒ x+1 = 3 ⇒
x = 2
| | 5 | |
2) Analogicznie, x = |
| |
| | 22 | |
3) (x
2 − x − 6)
2 = 196
x
2 − x − 6 = 14 lub X
2 − x − 6 = −14
x
2 − x − 20 = 0 x
2 − x + 8 = 0
Δ = 81 Δ = −31 < 0
√Δ = 9 brak pierw.
x1 = 5, x2 = −4
4) jak 3) x
1 = 4, x
2 = 3
5 paź 22:35
Dawid: dzięki ale ten 1) to banalne

hmm że ja na to nei wpadłem.... cały czas wzroy
skruconego mnozenia stosowałem

dzięki

<

>
5 paź 22:38
AROB:
5 paź 23:02