zadanko
NAtalija :*: Usuń niewymierności z mianownika ułamka

z góry dziękuje

3
√2−4
−−−−−−−−−− =
√3+5
5 paź 20:24
Kuba: (3√2−4)(√3−5) 3√6−15√2−4√3+20 3√6−15√2−4√3+20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(√3+5)(√3−5) 3−5 −2
5 paź 20:41
Kuba: 3√2−4)(√3−5)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−=
(√3+5)(√3−5)
=3√6−15√2−4√3+20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−=
3−5
3√6−15√2−4√3+20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2
5 paź 20:43
dan: licznik i mianownik mnożysz przez (√3−5). Wtedy mianownik będzie wyrażeniem typu
(a+b)(a−b)=a2−b2
Czyli w mianowniku będzie (√3)2−52=3−25=−22
Natomiast licznik (3√2−4) (√3−5) mnożymy i otrzymujemy 3√6−15√2−4√3+20 i to wszystko
można jeszcze przenieść znak minus do licznika wtedy trzeba wszystkim wyrażeniom w liczniku
zmienić znaki na przeciwne
5 paź 20:44
em: zapomniałeś podnieść 5 do kwadratu
5 paź 20:44
dan: Kuba zrobił błąd w mianowniku jest −22 ponieważ 52 =25 a nie 5
5 paź 20:45
em: otóż to
5 paź 20:47
NAtalija :*: oki dzięki
5 paź 21:37
NAtalija :*: a ten przykład

4−2
√3
−−−−−−=
2−3
√3
5 paź 21:48
Efta:
4−2√3 2+3√3 8+12√3−4√3−18 8√3−10 10−8√3
−−−−−−− * −−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−− = −−−−−−−−−−
2−3√3 2+3√3 −23 −23 23
25 paź 14:35
Efta: pewnosci nie mam ale chyba cos takiego.
25 paź 14:36