podstawa ostrosłupa jest romb o wys. majacej 4√3 i kacie ostrym majacym 60 stopn
olek55526: podstawa ostrosłupa jest romb o wys. majacej 4√3 i kacie ostrym majacym 60 stopni stosunek
wysokosci ostrosłupa do dłuzszej przekatnej podstawy jest równy 3:2 jak obliczyc objetosc tego
ostrosłupa
5 paź 19:49
Eta:

ΔABD −− jest równoboczny o boku długości "a"
przekątna IBDI = a i przekątna IACI = 2*h= 8
√3
| | H | | 3 | |
oraz: |
| = |
| => H= 12√3
|
| | a | | 2 | |
V =
13P
p*H , P
p = a
2*sin60
o
podstaw dane i wyznacz V = ........
5 paź 23:08