p
malinaa18: Prosze o pomoc kolejne z planimetri

troche analityki geom.
1.kat srodkowy i wpisany oparty na tym samym łuku suma miar tych katow jest rowna 60(stopni)
miara kata srodkowego jest rowna
2.promien okregu opisanego na trojkacie pprostokatnym o przyprostokatnych a=8 b=6 jest rowny
3.trojkat prostokatny o przeciwprostokatnej ab jest wpisany okrag kat cab ma miare 50(stopni)
wyznacz kat miezy styczna do okregu poprowadzona w punkcie b i bokiem bc trojkata
4.srodek odcinka o koncach A=(5,−1) , B=(−7,−3) jest osrodkiem okregu o promieniu r=8 napisz
rownanie tego okregu
5.wyznacz wspolrzedne srodka i promien okregu o rownaniu x
2+y
2+10x−12y+52=0
6.dany jest kwadrat o kolejnych wierzcholkach A=(−4,2) b=(6,−2) wyznacz promien okregu
opisanego na tym kwadracie