dziedzina funkcji
marlena: nie mam pojęcia jak to rozwiązać
mam za zadanie określić dziedzinę podanych funkcji:
5 paź 17:12
żółwik:
1/ D : 9 −x
2 >0 i log(9 −x
2) ≥0 i 2
x −1 ≠0
rozwiąż i podaj cz. wspólną tych rozwiązań
napisz te rozwiązania , sprawdzimy
5 paź 17:19
lenka: 9 −x2 >0
9 −x2 =0
(3−x)(3+x)=0
x=3 ⋁ x=−3
5 paź 17:25
lenka: ale nie wiem jak zrobić to z logarytmami
5 paź 17:27
lenka: mozesz mi to wytlumaczyc jak to robic z tymi logarytmami
5 paź 17:40
marlena:
5 paź 17:45
marlena: 2x−1>0
2x−1=0
2x=1
x=0
5 paź 18:01