trygonometria
kaz: | | π | | 1 | | 1 | |
1) Wiedząc,że α,β∊[0, |
| ]oraz,że sinα= |
| sinβ= |
| oblicz |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
sin(α+β)
2) Sprawdź,czy prawdziwe są następujące tożsamości,podaj konieczne założenia
5 paź 22:54
Bogdan:
Skorzystaj z wzorów, które na pewno znasz:
sin2α + cos2α = 1
sin(α + β) = sinα cosβ + sinβ cosα
5 paź 23:02
kaz: To pierwsze jakoś mi poszło,ale drugie
5 paź 23:05
5 paź 23:12
Bogdan:
Poprawiam, ach ten choclik:
5 paź 23:14
kaz: Gdybyś był tak uprzejmy i powiedział skąd wzięły się te wzory
5 paź 23:21
kaz: Bogdan
5 paź 23:30
AROB: Podpowiem: Dwa pierwsze pochodzą z przekształcenia wzorów na funkcje połowy kąta, a trzeci −
to wór na sinus kąta podwojonego. Znasz je kaz ?
5 paź 23:37
kaz: Teraz rozumiem AROB.Dziękuję
5 paź 23:41
Eta:
ulituję się

znasz wzór? cos2α= 1 − 2sin
2α
| | α | |
więc cosα = 1 − 2sin2 |
|
|
| | 2 | |
podobnie: cos2α= 2cos
2α −1
5 paź 23:42
kaz: Dzięki Eta
5 paź 23:46