matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
joaśka:
Dobry wieczór
Proszę o pomoc:
8
Kąt α jest ostry i cosα=
.Oblicz
√
tg
2
α+1
17
5 paź 19:08
Bogdan:
Podpowiedź:
sin
2
α
sin
2
α + cos
2
α
1
tg
2
α + 1 =
+ 1 =
=
cos
2
α
cos
2
α
cos
2
α
5 paź 19:19
joaśka:
Dziękuję za wskazówkę,na pewno jest cenna,ale obawiam się ,że nie potrafię z niej skorzystać..
1
√
8/17
5 paź 19:57
joaśka:
5 paź 19:57
joaśka:
?
5 paź 20:55
Bogdan:
1
8
= wstaw w miejsce cosα liczbę
, co w tym trudnego?
cos
2
α
17
Następnie oblicz wartość pierwiastka z otrzymanego wyniku.
5 paź 20:59
kot:
5 paź 21:00
joaśka:
≈1.456
?
5 paź 21:06