Usuń niewymierność z mianownika
arek:
5 paź 09:13
tim: Rozbij to na:
i pousuwaj niewymierności w każdym osobno.
5 paź 09:58
Bogdan:
Witaj
tim − walnąłeś teraz jak łysy o beton
5 paź 10:00
arek: Bogdan masz rację
5 paź 10:09
arek: Mozy ty mi to wytłumaczysz kroczek po kroczku ?
5 paź 10:10
tim: Witaj Bogdanie..... Coś za rano nie myślę zbyt dobrze, a dziś cały dzień w domu, przez grypę..
Nie będę na razie się udzielał
5 paź 10:12
arek: | 1 | | √2 | | √2 | |
| * |
| = |
| |
| 1+√2+√3+√5 | | √2 | | 3+√3+√5 | |
5 paź 10:18
arek: czy to będzie dobrze?
5 paź 10:18
Bogdan:
Wskazówka, bo też na razie nie mam czasu.
| 1 | | (1 + √2) − (√3 + √5) | |
| * |
| = |
| (1 + √2) + (√3 + √5) | | (1 + √2) − (√3 + √5) | |
następnie trzeba będzie powtarzać podobny krok, aż do nie pojawienia się pierwiastków
w mianowniku.
Timie, zdrowia życzę.
5 paź 10:18
arek: dzięki za pomoc
5 paź 10:19
AS: | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| 1+√2+√3+√5 | | (√5+√3)+(√2+1) | |
| (√5+√3)−(√2+1) | |
| = |
| [(√5+√2)+(√2+1)]*[(√5+√2)−(√2+1)] | |
| √5+√3−√2−1 | |
| = |
| [(√5+√3)2−(√2+1)2 | |
| √5+√3−√2−1 | |
| = |
| (5+2√15+3)−(2+2√2+1) | |
| √5+√3−√2−1 | | 2√15+2√5−5 | |
| * |
| = |
| 2√15+2√2+5 | | 2√15+2√5−5 | |
| (√5+√3−√2−1)*(2√15+2√5−5) | |
| |
| (2√15+2√2)2−52 | |
| (√5+√3−√2−1)*(2√15+2√5−5) | |
| |
| 43+8√30 | |
| (√5+√3−√2−1)*(2√15−2√5−5) | | 43−8√30 | |
| * |
| |
| 43+8√30 | | 43−8√30 | |
proszę już dalej dokończyć i skontrolować czy gdzieś źle nie napisałem.
5 paź 11:21
AS: Proszę poprawić zapis ułamka
i w dalszych obliczeniach pozmieniać znaki
5 paź 11:32
AS: Podaję rozwiązanie poprawnie napisane (bez usterek)
| 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| 1+√2+√3+√5 | | (√5+√3)+(√2+1) | |
| 1 | | (√5+√3)−(√2+1) | |
| * |
| = |
| (√5+√3)+(√2+1) | | (√5+√3)−(√2+1) | |
| √5+√3−√2−1 | |
| = |
| (√5+√3)2−(√2+1)2 | |
| √5+√3−√2−1 | | 2√15−2√2−5 | |
| * |
| = |
| 2√15−2√2+5 | | 2√15−2√2−5 | |
| (√5+√3−√2+1)*(2√15−2√2−5) | |
| = |
| (2√15−2√2)2−52 | |
| (√5+√3−√2+1)*(2√15−2√2−5) | |
| |
| 43 − 8√30 | |
i dalej proszę już sobie dokończyć
5 paź 16:22