Kombinatoryka
Kuba: Siema jutro mam z tego spradzian ale nie rozumiem za bardzo jak mam to robic
Mam takie zadanie ktorego nie rozumiem
4pasazerow wsiada na parterze do windy ktora zatrzymuje sie na kazdym z 5 pieret domu. Ile jest
mozliwych sposobow wysiadania tych pasazerow na poszczegolnych piętrarz jesli:
a)kazdy pasazer wysiada na innym pierze
b)wszyscy pasazerowie opuszcza winde na 2roznych piętrach.
Posze o pomoc i ladne wytlumaczenie
5 paź 16:02
euphoriaa: A wiec:
a) masz 4 pasazerow i 5 pieter rozpisujesz sobie 5*4*3*2 czyli wychodzi 120 czyli moga wysiasc
na 120 roznych sposbow na innym pietrze
b) wybor pieter : 5*4 czyli 20:2 = 10 teraz psazerowie moga wysiasc jedynie na dwoch roznych
pietrach czyli kazdy ma po 2 mozliwosci czyli 2*2*2*2= 16 i teraz 16−2=14*10= 140 czyli na 140
sposobow moga na 2 pietrach wysiasc
5 paź 16:09
malinaa18: no to tak
A. jest mozliwosci 120 bo 1 pasazer ma mozliwosci 5 2 pasazer ma juz 4 mozliwosci 3 pasazer ma
juz 3 mozliwosci 4 pasazer ma mozliwosci tylko 2 mnozac mozliwosci wychodzi 120
5 paź 16:09
euphoriaa: od 16 odejmujesz 2 gdyz sa 2 mozliwosci a pozniej wybor pieter czyli na ile sposobo mozna je
wybrac moznozysz razy to co wyszlo ci z mozliwosci ich wysiadania
5 paź 16:10
Kuba: aha, juz chyba rozumiem o co chodzi: tak mniej wiecej−dzieki za pomoc
5 paź 16:14