Trójkąty
staryniemyśli: Czy ktoś pomoże mi w tym zadaniu? Bardzo był była wdzięczna

Boki trójkąta mają długości 5cm i 6cm , a wysokość opuszczona na trzeci bok jest równa 4,8cm.
Oblicz długość trzeciego boku i pole trójkąta.
dziękuję ślicznie za pomoc
5 paź 17:07
żółwik:

IABI = x + y
x
2 = 25 − h
2 ......... wyznacz "x"
y
2 = 36 − h
2 ........ wyznacz y
i wyznacz: IABI
P=
12*IABI *h .......... dokończ ( "stary " niech teraz pomyśli
5 paź 19:07
Agus: mam już

dzięki
5 paź 19:29
staryniemyśli: Aguś widziałem, że miała to samo zadko

niom stary dostał oświecenia
5 paź 19:30