Równania-logarytmy.
aleksandra: Rozwiąż równanie :
a) log
9−2x/2 = log4,5/x
b) log
4 2/x−1=log
4 (4−x)
Czy mógłby ktoś mi pomóc rozwiązać te zadania i wytłumaczyć jak to się robi? Pomijałam
logarytmy i liczyłam jak zwykłe równanie, liczyłam deltę, ale i tak odpowiedź była zła.
5 paź 20:36
Bogdan:
Niezrozumiałe zapisy, zapisz równania porządnie.
5 paź 20:37
aleksandra: przepraszam, nie zauważyłam błędów −
−
| | 9−2x | | 4,5 | |
a) log |
| = log |
| |
| | 2 | | x | |
| | 2 | |
b) log4 |
| = log4 (4−x) |
| | x−1 | |
5 paź 20:46
Bogdan:
Podaj założenia i potem opuść wyraz log, otrzymasz równania wymierne:
oraz
Podkreślam, istotną rolę odgrywają tu założenia.
5 paź 21:13
aleksandra: wyszło mi
x1=−6 x2=3
D=(0;∞) czyli tylko x2 należy do dziedziny.
Znając mój talent do matematyki pewnie coś pomyliłam. Najgorsze, że sama nie potrafię
stwierdzić co.
5 paź 21:24
Bogdan:

a)
Założenia:
| | 9 − 2x | | 9 | |
1. |
| > 0 ⇒ 9 − 2x > 0 ⇒ x < |
| |
| | 2 | | 2 | |
Jeszcze raz rozwiąż równanie.
5 paź 22:03
AROB: Dobry wieczór
Eto i
Bogdanie.
5 paź 22:20
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto i
AROB
5 paź 22:24