matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pROCENTY
proszę o POMOC!!!!:
Cena łyżew wynosi 125 zł. Cena brutto łyżew jest równa cenie netto plus 22% podatku VAT od ceny netto. Oblicz cenę brutto. Jaki procent ceny brutto stanowi podatek?
5 paź 21:26
AROB:
pomagam
6 paź 00:26
AROB:
cena netto = 125 zł cena brutto = 125 + 22% * 125 = 122% * 125 = 1,22 * 125 =
152,50 zł
podatek = brutto − netto = 152,50 − 125 = 27,50 zł
podatek
27,50
* 100% =
* 100% =
18,03 %
brutto
152,50
6 paź 00:34