logarytmy, problem z zadaniem
tofik: Mam problem z zadaniem, bardzo proszę o pomoc:
1.Wiadomo, że log3 5=a. Obliccz log9 5
5 paź 16:58
anet:
log35=log95log93=log95u{1{2}}=2log95
5 paź 17:06
anet: wszystko naszło na się..
napiszę więc bez kreski ułamkowej tylko ze znakiem /
log35 = log95 / log93 = log95 / 12 = 2lol95
dokończ
5 paź 17:08
żółwik:
Najłatwiej tak
5 paź 17:09
tofik: Dziękuje, i jeszcze bym prosił o jedno zadanko

:
2. Wyznacz liczbę x, wiedząc że log
2 (x−1)= −3
5 paź 17:16
anet: więc jeśli log2(x−1) = −3
to 2−3 = x−1
18 = x−1
98 = x
5 paź 17:27
tim: żółwik... można na słówko?
5 paź 17:30