matematykaszkolna.pl
wyznaczniki i macierze damian: Czy ktoś może zna się tu na macierzach i wyznacznikach? Nie rozumiem pewnego schematu rozwiązywania tego zadania. |1 2 1 0 | | 2 1 0 | |1 1 0| |3 −1 0 1| = 2 (−1) 3+1 | −1 0 1| + (−1)(−1)3+2 |3 0 1| ....... |2 −1 0 0| | 1 1 1 | |1 1 1| |1 1 1 1 | Co jest dalej jest nie istotne. Mógłby mi ktoś powiedzieć skąd się wzięło te: 2 (−1) 3+1 po pierwszym wyznaczniku i (−1)(−1)3+2 po drugim? I jak (skąd) mam przepisać 2 wyznacznik? Z góry dzięki za pomoc. Jeszcze tego nie ogarniam bo to dla mnie całkiem nowy dział emotka Z góry dzięki za pomoc emotka
5 paź 20:44
Bogdan: Przy obliczaniu wartości wyznacznika wybieramy wiersz lub kolumnę z największą liczbą zer (to upraszcza obliczenia). Tu wybrano trzeci wiersz, chociaż korzystniejsza byłaby trzecia kolumna. Mówimy, że rozwijamy wyznacznik wg trzeciego wiersza. Bierzemy pierwszy element niezerowy trzeciego wiersza, to liczba 2, ten element znajduje się w trzecim wierszu i w pierwszej kolumnie. Mnożymy 2 przez (−1)m+n, gdzie m to nr wiersza, n to nr kolumny. W tym przypadku mamy 2*(−1)3+1, ten iloczyn mnożymy przez wyznacznik z wykreślonym m−tym wierszem i wykreśloną n−tą kolumną. Mamy pierwszy składnik sumy. W ten sam sposób tworzymy kolejne składniki biorąc kolejne liczby wiersza trzeciego. Czynnik (−1)m+n występuje w każdym składniku.
5 paź 20:56
dan: Popatrz na trzeci wiersz są tam liczby 2 −1 0 0. Wyznacznik tej macierzy jest wyliczany właśnie według tego wiersza. stąd 2 potem jest (−1) − to jest zawsze a w wykładniku jest wiersz plus kolumna ponieważ dwójka znajduje się w 3 wierszu i pierwszej kolumnie (3+2) potem masz macierz która powstaje z wykreślenia tego trzeciego wiersza i pierwszej kolumny. Dalej postępujesz analogicznie następną liczbą po 2 jest −1 w wierszu trzecim potem są dwa zera. Dla zer się już nic nie robi bo zero razy cokolwiek to i tak zero.
5 paź 20:58
damian: Dzięki wielkie emotka Już wiem o co chodzi emotka Na was zawsze można liczyć emotka Chyba nie wiecie jak bardzo pomagacie takim zielonym z matematyki jak ja emotka Jeszcze raz wielkie dzięki emotka
5 paź 21:24
AS: W Google proszę wpisać hasło <macierze>
6 paź 11:00
tim: Witaj AS.
6 paź 11:18
AS: Rewanżuję się pozdrowieniami
6 paź 11:49