ostrosłup!!!
asfsafadfadf: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60 stopni Odległość spodka wysokości do krawędzi bocznej jest równa 4.
oblicz objętość tego ostrosłupa
5 paź 23:24
dan:

H/4=tg60
H=
4*√33
23h=4
h=6
a
√3
h=−−−−−−−−−
2
6=a
√3/2
a=4
√3
P
p − pole podstawy =1/2a*h=1/2*4
√3*6=12
√3
v=1/3P
p*H=1/3*12
√3*
4*√33=16
5 paź 23:52
AROB: dan, mała poprawka:
| | √3 | |
tg600 = √3 ( a nie |
| ) |
| | 3 | |
Wtedy H = 4
√3 i należy zmienić objętość. ( V = 48)
6 paź 00:00
dan: na co ja patrzyłem faktycznie
6 paź 00:02
AROB: 
Zdarza się najlepszym.
6 paź 00:05
Bogdan:

Bo rysunek jest mało czytelny, wysokość u
dana pokrywa się z krawędzią boczną.
R − długość promienia okręgu opisanego na podstawie (na trójkącie równobocznym)
| | 1 | | 1 | |
R = |
| a√3 ⇒ |
| a√3 = 4 / * √3 ⇒ a = 4√3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| * |
| a2√3 * H = |
| * 48√3 * 4√3 = 48 |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
6 paź 00:14
Mitan: ostroslup prawidlowy trojkatny ma w postawie trojkat rownoboczny wiec zadanie do dupy zes
zrobil tak czy siak : )
18 wrz 15:13
Basia: Nie zabieraj Mitan głosu w sprawach, o których nie masz pojęcia, na dodatek
w niekulturalny sposób.
Na rysunku pomocniczym trójkąt równoboczny wcale nie musi wyglądać jak równoboczny.
I na ogół nie wygląda, bo rysunek jest wtedy mało czytelny.
Wystarczy napisać przy bokach: a,a,a
18 wrz 15:17
Mitan: juz nie mowiac o tym ze odleglosc od spodka do " KRAWEDZI BOCZNEJ " a nie podstawy ; )
18 wrz 15:21
Mitan: Ale pan DAN : w wzorze na Pp zastosowal wzor na zwykly trojkat a nie rownoboczny . Ja nie mam
pojecia ?

To czemu zarowno jeden jak i drugi pan ma bledy w obliczeniach

a=8 a V powinno wyjsc 128
√3/3
18 wrz 15:24
Basia: odległość spodka wysokości od podstawy = 0
ale tu rzeczywiście jest błąd; R to odległość spodka od wierzchołka podstawy
18 wrz 15:25
Mitan:

odległość spodka wysokości od podstawy = 0 − A gdzie takie coś jest napisane

?
R jest takie na powyzszych rusunkach a tak naprawde to powinno wygladac tak jak u mnie na
rysunki gdzie R to dlugosc od spodka do krawedzi bocznej idaca pod katem prosty. dalej sinus
60 = 4 / AE i wszystko potem elegancko wychodzi : )
18 wrz 15:37