Parametry
Praksela: 1.Dla jakich wartosci parametru k równanie
log(−x)+logklog(3−x) =2
ma dokładnie jeden pierwiastek? Oblicz ten pierwiastek
2.Dla jakich wartości parametru a rówanie 2loga Ix−1I − logax=1
ma dwa pierwiastki,których suma kwadratów wynosi 34
5 paź 13:18
Praksela: prosze o pomoc
5 paź 14:02
Praksela: prosze
5 paź 17:19
Praksela: Czy ktoś potrafi to obliczyć?
5 paź 17:43
Bogdan:
| log(−x) + logk | |
| = 2 |
| log(3 − x) | |
Założenia:
−x > 0 ⇒ x < 0
k > 0
3 − x > 0 ⇒ x < 3
log(3 − x) ≠ 0 ⇒ 3 − x ≠ 10
0 ⇒ 3 − x ≠ 1 ⇒ x ≠ 2
Stąd x < 0
log(−x) + logk = 2log(3 − x) ⇒ log(−kx) = log(3 − x)
2 ⇒ −kx = 9 − 6x + x
2
x
2 + (k − 6)x + 9 = 0
Równanie ma 1 pierwiastek wtedy, gdy Δ = 0
Spróbuj dokończyć.
5 paź 19:39
Bogdan:

Zadanie 2.
2log
a|x − 1| − log
ax = 1.
Założenie:
|x − 1| > 0 ⇒ x ≠ 1
x > 0
Stąd: x ∊ (0, 1)∪(1, +
∞) i
a ≠ 1 i a > 0
log
a|x − 1|
2 − log
ax = log
aa.
| | x2 − 2x + 1 | |
loga |
| = logaa |
| | x | |
x
2 − 2x + 1 = ax ⇒ x
2 − (a + 2)x + 1 = 0
Założenie: Δ ≥ 0 ⇒ a
2 + 4a + 4 − 4 ≥ 0 ⇒ a
2 + 4a ≥ 0 ⇒ a(a + 4) > 0
a < −4 lub a > 0
Warunek: x
12 + x
22 = 34
x
12 + 2x
1x
2 + x
22 − 2x
1x
2 = 34
(x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 = 34
Teraz trzeba zastosować wzory Viete'a: x
1 + x
2 = a + 2 i x
1*x
2 = 1
(a + 2)
2 − 2 = 34 ⇒ (a + 2)
2 = 36 ⇒ a + 2 = 6 lub a + 2 = −6
Oblicz a pamiętając o założeniach
5 paź 20:20