ciąg geometryczny
Iza_19: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania z ciągu geometrycznego.
treśc: Wyznacz wartośc a wiedząc ze lewa strona równosci jest sumą czesciowa ciagu
geometrycznego:
2+4+8+...+a=4094
prosze o pomoc
5 paź 18:04
żółwik:
Pomagam
5 paź 18:47
żółwik:
a
1 = 2 q=2 a = a
n = a
1*q
n−1 = 2*2
n−1 = 2
n
to: 2*(2
n −1) = 4094 => 2
n −1 = 2048
dokończ i wyznacz 2
n ....... to już banał

podaj odp: wiedząc ,że a= 2
n
5 paź 18:51
Iza_19: dziękować
5 paź 18:53
żółwik:
Sorry , poprawiam chochlika
=> 2n −1 = 2047
5 paź 18:57
Iza_19: oki
5 paź 19:22
lol: żółwik za post pod postem dostajesz bana.Żart
5 paź 19:24
Iza_19: ale nie rozumiem wynik ma mi wyjsc 2048 to dlaczego wychodzi 2047 ?
2048 to jest 211
5 paź 19:29
żółwik: Omg

Napisałam ,że źle wystukałam cyferkę

2
n −1 = 2047 => 2
n = 2047 +1
więc 2
n = 2048
odp: a = 2048
5 paź 19:31
Iza_19: spokojnie

dzięki dzięki
5 paź 19:34