wyrażenia
agunia: Zeszyt kosztuje x złotych, pisak jest o 2,50 zł droższy od zeszytu, ołówek jest 3razy tańszy od
pisaka, cena cyrkla stanowi 25% ceny zeszytu. Zapisz odpowiednie wyrażenia algebraiczne: O ile
więcej trzeba zapłacić za 6 ołówków niż za 2 cyrkle?
5 paź 20:21
agunia: POMOCY
5 paź 20:36
Kuba: x−cena zeszytu
x+2,50−cena pisaka
(x+2,5)/3−cena olowka
1/4x−cena cyrkla
6(x+2,5)/3=2(x+2,5)=2x+5−cena 6 olowkow
2(1/4x)=1/2x−cena za 2 cyrkle
2x+5−1/2x=1,5x+5 −−−o tyle wiecej trzeba zaplacic za 6 olowkow niz za 2 cyrkle
5 paź 20:37
agunia: no tak

, ja to liczyłam ile razy więcej będzie kosztowało 6 ołówków...banalny błąd

dzięki
5 paź 21:41