pplanimetria
malinaa18: Poszę o pomoc bardzo wazne

Otóż przywitał mnie dział jakim jes tplanimetria nie rozumiem go kompletnie i proszę o pomocm w
rozwiązaniu paru zadań
1.promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest równy R=4
√3 bok tego trójkąta ma
długość
2.promien okregu wpisanego w trojkat rownoboczny jest rowny r=6 bok tego trojkata ma dlugosc
3.obwod kwadratu opisanego na okregu o promieniu 3 jest rowny
4.pole kwadratu wpisanego w okrag o promieniu 8cm jest rowne
5 paź 15:49
anet: 1.
promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym to 23 wysokości tego trójkąta.
skoro tak to h=6√3
teraz porównujemy dwa wzory na pole trójkąta równobocznego:
12*a*h=a2√34
gdzie a to bok a h to wysokośc
a2*6√3=a2√34 /*4
2a*6√3=a2√3 /:√3
12a=a2
a2−12a=0
Δ=144
√Δ=12
x1=12−122=0 − więc nie może być.
x2=12+122=12
bok=12
5 paź 16:23
anet: 2. robisz na tej samej zasadzie co 1. tylko r=
13 wysokości wiec oblicz najpierw wysokość
trójkąta a późńiej już analogicznie do przykładu 1
5 paź 16:27
malinaa18: dziekuje a wiesz moze 3i4
5 paź 16:32
anet:

r=3
a=2r
a=6
więc tylko podstawiasz do wzoru na obwód kwadratu
5 paź 16:33
anet:

r=8cm
d−przekątna kwadratu
d=2r
d=16cm
i podstawiasz do wzoru na pole kwadratu
5 paź 16:36
malinaa18: aneta co do 4 jak ma podstawic jak nie mam a obliczonego
5 paź 17:07
anet: jak masz d = 16 cm to teraz z twierdzenia pitagorasa
a2+a2= d2
5 paź 17:31