pomocy
pomocy: POMOCY




jak to skrocic

?
2log
2 x
5 paź 19:56
tim: 2log2x = log2x2 = x
5 paź 20:02
pomocy: ale to jest potega po logarytmie
5 paź 20:04
pomocy: cale zadanie brzmi:
x2log2 x = 10x3
5 paź 20:17
pomocy: prosze o wytlumaczenie bo tego nie rozumiem
5 paź 20:17
Bogdan:
Założenie: x > 0
2log
2x = log
x(10x
3), założenie: x ≠ 1 i x > 0
2log
2x = log
x10 + log
x x
3
| | 1 | | 1 | |
2log2x = |
| + 3logx x ⇒ 2log2x = |
| + 3 / * logx |
| | logx | | logx | |
2log
3x = 1 + 3logx ⇒ 2log
3x − 3logx − 1 = 0
Podstawienie: logx = t
2t
3 − 3t − 1 = 0, rozwiąż równanie wielomianowe, wyznacz t, potem x.
5 paź 20:29
pomocy: mozna dalej
5 paź 20:33
Bogdan:
Nie, dokończ samodzielnie i podaj swoje wyniki, sprawdzę.
5 paź 20:35
pomocy: mam pytanie czy
log
x x
3 nie powinien byc rowny 3
5 paź 20:36
pomocy: bo tak wynika mi ze wzorow
5 paź 20:36
pomocy: a sorry nie zauwazylem ze masz pozniej
5 paź 20:37
pomocy: nienawidze równan wielomianowych
5 paź 20:40
pomocy: t = −1
5 paź 20:41
pomocy: nie kumam
5 paź 20:46
pomocy: czyli x = 10
−1
5 paź 20:50
5 paź 20:50
pomocy: Powiedz Bogdan czy dobrze

Jak źle to się załamie
5 paź 20:52
Bogdan:
Dobrze
5 paź 21:06
pomocy: 
dziekowa Bogdan jestes wielki
5 paź 21:12