Własnosci figór geometrycznych na płaszczyznie, okrag...
Radek: Do danego okregu poprowadzono styczna tak ,ze konce A i B srednicy AB tego okregu sa odległe
od stycznej o 25cm i 15 cm. Oblicz długosci srednicy AB.(mile widziany rysunek)
5 paź 19:37
Eta:

Zadanie doczekało się rozwiązania.... ( po
4 latach 
|CB|=b=15 cm , |AD|=a= 25 cm , |OP|=r
czworokąt ABCD jest trapezem prostokątnym o podstawach
a i
b
odcinek OP jest środkową tego trapezu
| | a+b | |
długość odcinka r=|OP|= |
| −−− długość środkowej trapezu |
| | 2 | |
| | 25+15 | |
zatem r= |
| = 20 , to |AB|=2r= 40 cm |
| | 2 | |
7 lip 20:01
Eta:
Piszemy : figura
7 lip 20:02
bezendu:
7 lip 20:12
Eta:
Hej ... czemu się tak ciszysz?
7 lip 20:17
Eta:
cieszysz
7 lip 20:17
bezendu: bo mam wakacje
7 lip 20:18
Eta:
Hehe ... ja też( a po wakacjach idę do
I LO
7 lip 20:19
Eta:
A teraz oglądam mecz siatkówki
7 lip 20:20
bezendu: wiem, a ja do drugiej gimnazjum
7 lip 20:20
bezendu: 
niedługo testy gimnazjalne więc trzeba porobić zadanka ? będziesz mieć wieczorem czas, bo
mam kilka zadań z którymi mam problem

?
7 lip 20:21
Eta:
Dopiero po meczu
7 lip 20:22
bezendu: Ok
7 lip 20:23