Problem pomocy
Alciaa: Problem Pomocy
1.Dane sa punkty A=(−7,−3),B=(−3,5)
a)Napisz rownanie okregu o srednicy AB
b)Wyzacz dlugosc boku kwadratu wpisanego w ten okrag
2.Sprawdz bez rysowania ile punktow wspolnych ma prosta o rowaniu y=2x−1 z okregiem o rownaniu
x2+2x+y2−4y=4
3.Dany jest okrag o rowaniu x2+(y−4)2=25 i prosta o rowaniu
y=−7x+29 przecinajaca ten okrag w punktach A,B
a)wyznacz wspolrzedne punktow A,B
b)oblicz dlugosc cieciwy Ab
c)wyznacz kat α(alfa) miedy cieciwa AB i promieniem SA ,gdzie S jest srodkiem okregu
5 paź 09:02
dan: Współrzędne środka okręgu o średnicy AB
S=[(x1+x2)/2 , (y1+y2)/2]=(−2;1)
S=(2;−1)
Długość promienia
Mając współrzedne końców średnicy AB Obliczasz długość średnicy następnie dzielisz przez 2 i
otrzymasz promień o długości r= √822
równanie tego okręgu to (x+2)2+(y−1)2=(√822)2 zatem
(x+2)2+(y−1)2=20,5
długość boku kwadratu wpisanego w ten okrąg. Przekątna tego kwadratu to średnica kręgu,
czyli d=a√2 więc bok kwadratu a=d√2=d√22
5 paź 10:46