matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.2.2020
Zadania
Odp.
5
Ania:
Mam taką nierówność: 2m
3
− m + 1 > 0
6
Jolek:
jak policzyć granicę
√
2
n
+3
n
?
3
Karmel:
Jaka jest liczba parami różnych permutacji liter w słowie BIBLIOTEKA? W ilu spośród tych permutacji kolejne 5 liter tworzy słowo BILET?
7
lola456:
Zapisz ten ciąg jakoś uczciwie...
5
York:
Cześć, Czy mógłby mi ktoś podać sposób na rozwiązywanie układów równań takiego typu:
2
jaros:
W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB dane są A(6,2), pole trójkąta PABC = 50 oraz równanie osi symetrii tego trójkąta k : 4x + 3y − 5 = 0. Obliczyć stosunek długości promienia
1
grotek:
Punkt materialny porusza sie ruchem prostoliniowym z predkoscia chwilowa v(t)=(t+1)
√
t
wyrazona w km/h. Obliczyc srednia predkosc punktu w czasie pierwszych dwoch godzin ruchu oraz
1
artur:
liczby 5, 1+a, 125 podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. oblicz a
3
Mr t :
Dla jakich wartości parametru m rownanie |x+6|=m
2
+5m ma dwa pierwiastki tego same znaku?
7
logika:
Podaj warunki konieczne i warunki dostateczne zachodzenia poniższych równości: (1) {b, c} = {b, c, d}
1
Ernest:
Mamy do dyspozycji 9 osób, wśród których są dwie grupy narodowościowe: troje Węgrów i czworo Finów. Na ile sposobów można ustawić te 9 osób w szereg tak, żeby osoby żadnej z tych dwóch
1
nati11:
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 260cm2, a pole powierzchni całkowitej 360cm2. Oblicz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi
6
logika:
Ile jest, z dokładnością do równoważności, takich formuł logicznych α(p, q), że przy podstawieniu:
7
Ernest:
Ile różnych ciągów symboli zawierających 4 niepowtarzające się litery i 5 cyfr można utworzyć wybierając litery ze zbioru {a,b,c,d,e,f,g,h,i} oraz cyfry ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7}?
5
lobo:
Dany jest ciąg (an), gdzie
4
salamandra:
a=6
√
5
, AS=8
√
3
, BS=DS=2
√
93
, CS= 16
√
3
. Krawedzie mi wyszły poprawnie, zgodnie z odpowiedzią, jednak nie wiem co z ta objętością
5
Martyna:
Jeżeli liczbę 5
3
*Г5÷5
1
6*(1\5)
−
15 przedstawimy w postaci potęgi o podstawie 5,to wykładnik tej potęgi będzie równy:
3
cos:
Rozwiazac rownanie x'(t)=
√
x(t)
z warunkiem poczatkowym x(0)=b w zaleznosci od parametru b ∊
2
czarniecki:
Pięć ponumerowanych kul umieszczamy losowo w czterech różnokolorowych szufladach. Ile jest możliwych rozmieszczeń tych kul, jeżeli kule mogą się znaleźć tylko w dwóch pudełkach?
1
janusz:
:::rysunek::: a=7,5
1
Martyna:
Kąty ostre trójkąta prostokątnego mają miary α i β,pomiędzy którymi zachodzi związek 8sin
2
α+cos
2
β=1.
6
kuba:
Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami y=arcsinx dla x= −1, y=(π/2) Moze ktos pomoc w zaczęciu tego zadania
1
Magda:
Dane jest przekształcenie liniowe 𝐿(𝑥,𝑦,𝑧) = (𝑥 + 2𝑦 + 𝑧, 𝑥 + 2𝑦, 3𝑧) − Wyznacz bazę jądra i obrazu przekształcenia L
1
Magda:
Znaleźć wszystkie pierwiastki zespolone wielomianu: 𝑊(𝑧) = 𝑧3 + 𝑧2 − 2
4
Magda:
Wypisz w postaci algebraicznej i wykładniczej oraz zaznacz na płaszczyźnie zespolonej wszystkie rozwiązania równania:
8
Michał:
Rozwiązać metodą przewidywania: y''+9y=3sin3x+3cos3x
8
Rysowanie:
Jak narysowac takie wykresy? Nie ważny rysunek tylko sposób a) | sinx |+sinx
9
Jerzy:
To jest to samo.
6
cos:
x'(t)=x(t)*(1−x(t))
4
kers02:
cześć, muszę znaleźć sumę szeregu pot. : ∑
n=2
1
n
(
1
5
)
n
10
Ernest:
Mamy do dyspozycji 7 osób, wśród których są dwie pary sióstr. Na ile sposobów można rozdzielić wszystkie te osoby na dwa zespoły tak, żeby siostry z każdej pary zostały rozdzielone do
5
jc:
|max(x,0) − max(y,0)| ≤ |x−y|
2
nati11:
Stożek o objętości 60π cm
3
i wysokości 6cm przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy i odległą od niej o 2cm . Oblicz pole otrzymanego przekroju.
5
cos:
Mam uklad rownan rozniczkowych
3
Mavannkas:
Najprostsza postać
5
Student:
n * π
Niech f: {2,3,4,6} x [2,6] −> R będzie dana wzorem: f(n,x) = x cos(
)
2
a) Liczba elementów zbioru f({2,3,4}
2
) to: ?
3
cos:
x''(t)+x(t)=cost
5
Zdesperowany studencik:
Cześć, jutro egzamin i potrzebuję pomocy w sprawdzeniu czy na pewno dobrze myślę robiąc zadanie
1
JK:
Czy wektor [1,2,2] jest kombinacją wektorów
0
lola456:
Jaka jest minimalna liczba krawędzi, które należy dołączyć do grafu pełnego dwudzielnego K
n,n+1
, n ⩾ 2, aby uzyskać graf Eulera.
6
Ola:
Znaleść granicę ciągu: a
n
=
√
n
2
− n
−
√
n
3
− 3n + 1
7
Heniu:
W trójkącie o bokach długości a,b,c poprowadzono odcinki długości x,y,z styczne do okręgu wpisanego w ten trójkąt, mające końce na bokach trójkąta i równoległe odpowiednio do boków
7
mat123:
log
0,3
(log
5
(x
2
+1))=0 Umiem rozwiązać, wynik to x=2 lub x=−2, ale dziedzina wyszła mi D=(2,
∞
), czyli zła. Jak
3
Kamyk:
Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej prostą
3
Jerzy:
5
3
*3!
=
10
3
18
Mavannkas:
Cześć, jak zrobić to zadanie?
1
lus:
rozwiąż nierówność
1
lus:
rozwiąż równanie
13
NieUmiem:
W zbiorze N określono relację porządku wzorem: xRy <=> (x−1) | (y−1). Wyznaczyć elementy wyróżnione i kresy zbioru A = {2,4,5,7,10,13}
2
eddie how:
czy to prawda?