szereg potęgowy
kers02: cześć, muszę znaleźć sumę szeregu pot. :
∑
n=2 1n (
15)
n
| | −ln|1−x| | |
doszedłem do miejsca 1n+1*xn = |
| ale nie wiem jak usunąć "1" z mianownika by |
| | x | |
było 1/n
9 lut 16:46
jc: x+x2/2+x3/3+... = −ln(1−x)
U nas x=1/5, no i nie mamy pierwszego wyrazu = x. Mamy więc −ln(1−x)−x = ln(5/4) − 1/5.
9 lut 16:54
kers02: nie rozumiem totalnie co napisałes
9 lut 17:05
kers02: skad ci sie wzielo to x+x2... itp co to jest?
9 lut 17:06
jc: Nie spotkałeś się z notacją: a1+a+2+a+3+... w miejsce ∑n=1∞ an ?
Poza tym sam mniej więcej to samo napisałeś.
−ln(1−x) = x + x2/2 + x3/3 + ...
dla x=0 po obu stronach mamy zero, a dodatkowo pochodne obu stron są równe
1/(1−x) = 1 + x + x2 + ....
Oczywiście o ile |x|<1.
9 lut 17:15