Mila:
1) A=(6,2)
2) k: 4x + 3y − 5 = 0
3) prostopadła do k przechodząca przez A
| 3 | | 3 | | 5 | |
y= |
| x +b i 2= |
| *6+b, b=− |
| |
| 4 | | 4 | | 2 | |
4) Punkt przecięcia prostych : k i AB
D=(2,−1)
|AD|=
√42+32=5
AD
→=[−4,−3]
D=(2,−1)→T{[−4,−3]⇒B=(−2,−4)
5) Wsp. punktu C
P
Δ=5*h=50
h=10
| 4 | | 5 | |
(x−2)2+(y+1)2=102 i y=− |
| x+ |
| ⇔ |
| 3 | | 3 | |
| 4 | | 8 | |
x2−4x+4+(− |
| x+ |
| )2=100 |
| 3 | | 3 | |
C=(−2, 7) [ lub C=(8,−9)]]
6) |AC|=
√102+52=
√125=5
√5
p=5
√5+5 − połowa obwodu
P=p*r
50=(5
√5+5)*r /:5
10=(
√5+1)*r
| 5(√5−1) | |
r= |
| − promień okręgu wpisanego |
| 2 | |
=========
50*4R=(5
√5)
2*10
50*4R=25*50
=====