rownania
cos:
Mam uklad rownan rozniczkowych
x'(t)=−2y(t)
y'(t)=2x(t)
x(0)=1
y(0)=0
W jaki sposob je rozwiazac?
9 lut 14:39
cos:
Jak sprowadze do rownania drugiego rzedu to bedzie dobrze?
9 lut 15:37
Mariusz:
Będzie dobrze ale jest jeszcze inne rozwiązanie
x'(t)=−2y(t)
y'(t)=2x(t)
x(0)=1
y(0)=0
2xdx=−2ydy
x
2=−y
2+C
1
x
2+y
2=C
1
y
2=C
1−x
2
x(t)=
√C1sin(−2t+C
2)
y(t)=
√C1−C1sin2(−2t+C2)
x(t)=
√C1sin(−2t+C
2)
y(t)=
√C1cos(−2t+C
2)
x(t)=−
√C1sin(2t−C
2)
y(t)=
√C1cos(2t−C
2)
√C1sin(C
2)=1
√C1cos(C
2)=0
9 lut 16:09
Mariusz:
Przykładowe C
1 oraz C
2 spełniające warunki
C
1=1
9 lut 16:21
cos:
A ten uklad sprowadzony do rownania drugiego rzedu zrobilem tak
obliczam pochodna pierwszego rownania i mam:
x''(t)=−2y'(t)
x''(t)=−2(2x(t))
x''(t)=−4x(t)
x''(t)+4x(t)=0
Mam rownanie charakterystyczne
r2+4=0
Dobrze?
9 lut 21:55
cos: ?
9 lut 22:41
cos: ?
10 lut 10:44
Mariusz:
Do tego momentu masz dobrze
10 lut 11:53