granica
Jolek: jak policzyć granicę √2n+3n ?
9 lut 23:03
Blee:
z tw. o 3 ciągach skorzystać możesz
9 lut 23:04
Blee:
a tak naprawdę wystarczy:
√3n <
√2n+3n
a lim
√3n = lim 3
n/2 =

9 lut 23:05
Jolek: nieskończoność xd?
9 lut 23:13
Blee:
da
9 lut 23:18
Jolek: no bobra a taka √2*4n+3*6n to też z tw. o 3 ciągach?
9 lut 23:20
Szkolniak: | | 2 | | 2 | |
√2*4n+3*6n=√6n[2*( |
| )n+3]=√6n*√2*( |
| )n+3 |
| | 3 | | 3 | |
10 lut 01:49
janek191:
Czt tam nie było czasem
n√2n + 3n ?
10 lut 08:38
Szkolniak: Tak z ciekawości, czy w tej granicy obliczonej przeze mnie nie wystarczy przypadkiem podstawić
nieskończoności pod n?
10 lut 13:02
logika: Moim zdaniem wystarczy, możemy zrobić jak w 23:05, to jest oszacować z dołu przez √6n.
10 lut 13:14