rownanie
cos:
x'(t)=x(t)*(1−x(t))
x(0)=−1
| | x'(t) | |
∫ |
| dx=∫1dt |
| | x(t)(1−x(t)) | |
Po podstawieniach, rozkladzie na ulamki proste mam:
| |x(t)| | |
| =et+C/ *|1−x(t)| |
| |1−x(t)| | |
|x(t)|−|1−x(t)|*e
t+C=0
Jak wyznaczyc x(t) ?
9 lut 16:57
Blee:
błąd na błędzie
9 lut 17:02
cos:
Dlaczego?
9 lut 17:09
jc: | | dx | | 1 | | 1 | |
Lewa strona = ∫ |
| = ∫( |
| + |
| )dx, x=x(t). |
| | x(1−x) | | x | | 1−x | |
9 lut 17:19
cos:
No tak robilem i wyszlo mi to co powyzej.
9 lut 17:22
jc: Od razu uwzględniam, że x<0.
| | −x | |
t+C = ln(−x) − ln(1−x) = ln |
| , dla t=0, x=−1. |
| | 1−x | |
C=−ln 2
(1−x) e
t = −2x
e
t = x(e
t − 2)
Sprawdź.
9 lut 17:31
cos:
Jest dobrze
9 lut 19:10