formuły
logika: Ile jest, z dokładnością do równoważności, takich formuł logicznych α(p, q), że przy
podstawieniu:
p = "17 jest liczbą pierwszą"
q = "pada deszcz"
stają się one zdaniami prawdziwymi bez względu na panujące warunki atmosferyczne?
No więc tak, wartość logiczna p wynosi zawsze 1 oraz wiemy, że α(p, q) jest tautologią
niezależnie od q. W takim razie q może przyjąć dwie różne wartości, to jest 0 lub 1, a więc w
sumie mamy tylko dwie równoważne formuły. Zgadza się?
9 lut 19:53
ite: W czterech z możliwych szesnastu formuł logicznych otrzymasz prawdę, niezależnie od wartości
zadania q.
http://prntscr.com/qzvt3p
9 lut 22:25
logika: Dlaczego właśnie tak? Zróbmy tabelkę:
p | q | α(p, q)
___________
1 | 0 | 1
1 | 1 | 1
Więcej możliwości przecież nie ma, bo wykluczamy sytuacje, gdy p = 0. Czy może chodzi również o
spójniki, jakie mogłyby się pojawić w owej formule?
9 lut 22:46
ite: Formułę logiczną α(p, q) tworzą funktory prawdziwościowe (czyli spójniki logiczne) i zmienne
zdaniowe p i q.
Formułę buduje się dla wszystkich możliwych podstawień, nie tylko dla jakiegoś konkretnego
zdania. Dopiero po podstawieniu za p zdania "17 jest liczbą pierwszą" wiesz, że w(p)=1.
Wcześniej nie wiesz, jakie zdanie podstawisz za zmienną, więc budujesz tabelę dla każdej
możliwej wartości. Dlatego nie możesz uciąć tabeli (tak jak 22:46).
Tak jak na obrazku w linku cztery spójniki przy w(p)=1 i dowolnej wartości w(q) dają prawdę.
Dwa z nich mają nazwy, są to alternatywa i implikacja odwrotna.
9 lut 23:10
ite: Nie wiem, czy to przekonywujące wyjaśnienie, ale krócej nie potrafię tego opisać.
9 lut 23:16
9 lut 23:33
ite: wizją samych sukcesów? obietnicą z jakieś kampanii?
9 lut 23:41
logika: Hm, ciężko to trochę pojąć. Samą definicję rozumiem, szukamy takich formuł logicznych, które
przy tych samych podstawieniach mają taką samą tabelkę logiczną. Ale skąd w takim razie mam
brać wszystkie możliwe formuły? Jak napisała ite w 23:10: "Dwa z nich mają nazwy, są to
alternatywa i implikacja odwrotna". No fakt, alternatywa będzie spełniała ową tabelkę, ale o
implikacji odwrotnej to nawet na zajęciach nie słyszałem.
W dodatku połowa z danych spójników nie ma nazwy...
10 lut 12:58
Pytający:
Może nieco z drugiej strony:
czy formuły logiczne α(p, q) = p ∧ q oraz β(p, q) = p ∨ q są równoważne (takie same z
dokładnością do równoważności)?
Oczywiście nie są, bo dla p ≠ q mamy (p ∧ q) ≠ (p ∨ q):
p | q | p ∧ q | p ∨ q
0 | 0 | 0 | 0
0 | 1 | 0 | 1
1 | 0 | 0 | 1
1 | 1 | 1 | 1
I jeśli zadam teraz pytanie:
ile jest, z dokładnością do równoważności, takich formuł logicznych α(p, q), że przy
podstawieniu:
p = "17 jest liczbą pierwszą"
q = "2 jest liczbą pierwszą"
stają się one zdaniami prawdziwymi?
Od razu widać, że przynajmniej dwie wyżej wspomniane formuły (dobrze Ci znane: koniunkcja i
alternatywa) będą prawdziwe przy takim podstawieniu. Faktycznie takich różnych formuł jest 8.
A wg Twojego rozumowania jest jedynie 1 taka formuła...
I żadnych nazw tych formuł znać nie musisz.
Do formuły logicznej α(p, q) możesz podstawić parę argumentów na 2
2 = 4 różne sposoby. I dla
każdej takiej pary otrzymujesz jedno z dwóch możliwych wartościowań (prawda/fałsz). Znaczy:
α(0, 0) = a,
α(0, 1) = b,
α(1, 0) = c,
α(1, 1) = d, gdzie a, b, c, d ∊ {0, 1}.
Stąd jest 2
4 = 16 różnych z dokładnością do równoważności formuł logicznych
(dwuargumentowych), bo każda formuła logiczna jest jednoznacznie (z dokładnością do
równoważności) wyznaczona przez czwórkę (a, b, c, d). Te wszystkie możliwe formuły masz
wypisane w tabelce zamieszczonej przez
Ite.

A w Twoim zadaniu musisz po prostu się zastanowić, ile jest formuł logicznych α(p, q) takich,
że:
α(0, 0) = a,
α(0, 1) = b,
α(1, 0) = 1,
α(1, 1) = 1, gdzie a, b ∊ {0, 1}.
I tych jest oczywiście 2
2 = 4.
10 lut 14:06
logika: Okej, teraz widzę, że całkiem źle do tego podchodziłem. Dziękuję za obszerne tłumaczenie

To tak na próbę zrobię tutaj inne zadanie:
Znajdź wszystkie formuły (z dokładnością do równoważności) α(p, q), dla których
p ∨ q ⇒ α(p, q) jest tautologią.
p | q | p v q | α(p, q) | p ∨ q ⇒ α(p, q)
0 | 0 | 0 | 0/1 | 1
1 | 0 | 1 | 1 | 1
0 | 1 | 1 | 1 | 1
1 | 1 | 1 | 1 | 1
Ostatnia kolumna musi być jedynkami, gdyż w warunkach zadania jest mowa o tautologii. Skoro
mamy implikację, to tylko podczas gdy p = q = 0, α(p, q) = 0 lub α(p, q) = 1, bo z fałszu
wynika dowolny wniosek.
W całej reszcie przypadków alternatywa p v q = 1, więc α(p, q) musi być równe 1, inaczej nie
otrzymamy tautologii.
Wobec tego mamy 5 takich formuł.
10 lut 14:25
Pytający:
"Wobec tego mamy 5 takich formuł."
To wypisz te 5 formuł, bo nie wiem, jak się ich doliczyłeś przy takim rozumowaniu...
10 lut 14:56
logika: Ach, dwie formuły. W końcu tylko przy p = q = 0 mamy wybór...
10 lut 15:37
Pytający:
10 lut 15:53
logika: Dziękuję Wam za poświęcony czas
10 lut 16:00