Wypisz w postaci algebraicznej i wykładniczej rozwiązania równania:
Magda: Wypisz w postaci algebraicznej i wykładniczej
oraz zaznacz na płaszczyźnie zespolonej wszystkie rozwiązania równania:
𝑧6 = −64
9 lut 17:44
janek191:
z6 = 26*( cos π + i sin π)
itd.
9 lut 18:08
jc: Pierwiastki tworzą sześciokąt foremny wpisany w okrąg o promieniu 2 (26=64).
Jednym z rozwiązań jest 2i.
z = √3+i, 2i, −√3+i, −√3+i, −2i, √3−i
9 lut 18:10
jc: Postać wykładnicza? z=2e i(π/6 + kπ/3), k=0,1,2,3,4,5
9 lut 18:13
Mila:

z
6=−64
z
6=64*(cos(π+2kπ)+i sin(π+2kπ))
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=6√64(cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1,2,3,4,5} |
| | 6 | | 6 | |
| | π | |
z0=2*(cos |
| +i sin U{π}})=√3+i |
| | 6 | |
| | π | | π | |
z1=2*(cos |
| +i sin |
| )=2i |
| | 2 | | 2 | |
itd
9 lut 18:13