rownania
cos:
x''(t)+x(t)=cost
Jak je rozwiazac?
9 lut 14:10
Mniej więcej: Najpierw rozwiązujesz jednorodne: x''(t)+x(t) = 0
Znajdujesz całkę ogólną równania jednorodnego (klasycznie za pomocą równania
charakterystycznego)
Później używasz albo metody uzmienniania stałych albo metody przewidywać żeby znaleźć całkę
szczególną równania niejednorodnego.
9 lut 14:37
cos:
Dziekuje bardzo.
9 lut 14:40
Mariusz:
x''(t)+x(t)=cos(t)
x'(0)=C
1
x(0)=C
2
L(x
(n)(t))=∫
0∞x
(n)(t)e
−stdt
L(x
(n)(t))=x
(n−1)(t)|
0∞−∫
0∞−sx
(n−1)(t)e
−stdt
L(x
(n)(t))=0−x
(n−1)(0
+)+s∫
0∞x
(n−1)(t)e
−stdt
L(x
(n)(t))=−x
(n−1)(0
+)+sL(x
(n−1)(t))
L(x''(t))=−C
1+sL(x'(t))
L(x''(t))=−C
1+s(−C
2+sL(x(t)))
L(x''(t))=−C
1−C
2s+s
2L(x(t))
| | s | |
−C1−C2s+sL(x(t))+L(x(t))= |
| |
| | s2+1 | |
| | s | |
−C1−C2s+(s2+1)X(s)= |
| |
| | s2+1 | |
| | C1+C2s | | s | |
X(s)= |
| + |
| |
| | s2+1 | | (s2+1) | |
| d | | 1 | | 2s | |
| ( |
| )=− |
| |
| ds | | s2+1 | | (s2+1)2 | |
| | 1 | | s | |
L( |
| tsin(t))= |
| |
| | 2 | | (s2+1)2 | |
| | 1 | |
x(t)=C1sin(t)+C2cos(t)+ |
| tsin(t) |
| | 2 | |
9 lut 15:56