Znaleść granicę ciagu
Ola: Znaleść granicę ciągu:
an=√n2 − n − √n3 − 3n + 1
9 lut 11:51
otto: Na pewno temat jest prawidłowy?
9 lut 13:07
Patryk: lim = −∞
9 lut 13:22
Ola: a mozecie rozpisac?
9 lut 13:58
Ola: prawidłowy na pewno
9 lut 13:58
Szkolniak: | | (√n2−n−√n3−3n+1)(√n2−n+√n3−3n+1) | |
√n2−n−√n3−3n+1= |
| = |
| | √n2−n+√n3−3n+1 | |
| | n2−n−n3+3n−1 | | −n3+n2+2n−1 | |
= |
| = |
| = |
| | √n2−n+√n3−3n+1 | | √n2−n+√n3−3n+1 | |
| | | |
= |
| = |
| | | | 1 | | 3 | | 1 | | √n2(1− |
| )+n√n(√1− |
| + |
| ) | | | n | | n2 | | n3 | |
| |
| | −n2 | | −n2(1−√n) | | n2(1−√n) | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 1+√n | | 1−n | | n−1 | |
9 lut 16:09
Chyba o to cho :): lim an = lim (n2 − n − n3 +3n − 1) / ( √ n2 − n + √ n3 − 3n + 1) = lim (−n3
+n2 +2n −1) / [ n32 * (√n−1 −n−2 +√1 − 3n−2 + 1* n−3] = lim n3 /
n3/2 * −11 = −∞
9 lut 16:24