3a | 2a | 6a2+10a | −5 | −1 | ||||||
Wyrażenie ( | + | ): | , dla a≠ | , a≠ | , a≠0, | |||||
1−3a | 1+3a | 1−6a+9a2 | 3 | 3 |
1 | ||
a≠ | , doprowadź do najprostszej postaci | |
3 |
1−6a+9a2 | ||
= U{3a(1+3a)+2a(1−3a)}{(1−3a)(1+3a)* | = | |
6a2+10a |
3a+9a2+2a−6a2 | 9a2−6a+1 | |||
* | = | |||
1−9a2 | 6a2+10a |
3a2+5a | 9(a−13)2 | |||
= | * | = | ||
−9a2+1 | 6a2+10a |
a(3a+5) | 9*(a−13)2 | |||
* | = | |||
−9(a2−19) | a(6a+10) |
3a+5 | (a−13)2 | |||
= | * | = | ||
−a2+19 | 6a+10 |
3a+5 | (a−13)2 | (a−13)2 | ||||
* | = | |||||
−(a2−19) | 2(3a+5) | −(a−13)(a+13) |
a−13 | ||
= | ||
−a+13 |
1−3a | ||
W odpowiedzi jest: | . | |
2(1+3a) |
|
| |||||||||||||||||||||||||||
...= | = | =... | ||||||||||||||||||||||||||
|
|
3 | 2 | (3a−1)2 | ||||
w=a*( | + | )* | = | |||
1−3a | 1+3a | 2a*(3a+5) |
3+9a+2−6a | (3a−1)2 | |||
= | * | = | ||
(1−3a)*(1+3a) | 2*(3a+5) |
1 | (3a−1)2 | |||
= | * | = | ||
−(3a−1)*(1+3a) | 2 |
−1 | 3a−1 | 1−3a | ||||
= | * | = | ||||
(1+3a) | 2 | 2(3a+1) |
a−13 | ||
Zostaje mi | , to chyba już jest to samo prawda? | |
−2(a+13) |
1 | ||
a0= | ||
3 |
1 | 1 | 1 | ||||
można też: 9(a− | )2=32(a− | )2=[3(a− | )]2=(3a−1)2 | |||
3 | 3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |