Układ równań
York: Cześć,
Czy mógłby mi ktoś podać sposób na rozwiązywanie układów równań takiego typu:
x
2 + y
2 + 12x − 28 = 0
x
2 + y
2 − 4x − 4
√2y + 4 = 0
Ja to zrobiłem odejmując stronami, wyznaczając 'x' i podstawiając do pierwszego równania, ale
troche długo się z tym zeszło i ciekaw jestem czy jest jakiś inny sposób. Możliwa, też była by
sytuacja gdy po odjęciu stronami wciąż miałbym przy 'x' i 'y' kwadraty
9 lut 22:34
lola456: Jedyne co mi przychodzi do głowy to z pierwszego równania wyznaczyć sobie x2 + y2 i podstawić
do drugiego, wtedy wychodzi łatwiejsza zależność dla x i y.
Natomiast i tak musisz podstawić i podnieść do kwadratu. Niestety równania okręgu już takie są,
na szczęście zazwyczaj wychodzą przyjazne liczby jako wynik.
9 lut 23:00
York: Odejmując stronami wychodzi to samo co napisałeś. No nic, trzeba to przeżyć jakoś
9 lut 23:01
Blee:
Najprościej ... graficznie −−− oba równania to wzory okręgów
A jak nie graficznie −−− to są 'sposoby' na wyznaczanie punktów przecięć dwóch okręgów znając
środki i promienie tychże okręgów
9 lut 23:02
Blee:
(x + 6)2 + y2 = 82
(x − 2)2 + (y − 2√2)2 = (2√2)2
9 lut 23:04
Maciess: Spróbuj zapisać te równiania w postaci równań okręgu, narysuj na płaszczyźnie i zaznacz ( o ile
istnieją ) punkty przecięcia.
9 lut 23:04
Mila:
(1)−(2)
(1) x
2 + y
2 + 12x − 28 = 0
(2) x
2 + y
2 − 4x − 4√2y + 4 = 0/*3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 + y
2 + 12x − 28 = 0
3x
2+3y
2−12x−12
√2y+12=0
================ +
4x
2+4y
2−12
√2 y−16=0 /:4
x
2+y
2−3
√2y−4=0
podstawienie za x
itd
10 lut 15:34