warunek dostateczny oraz konieczny
logika: Podaj warunki konieczne i warunki dostateczne zachodzenia poniższych równości:
(1) {b, c} = {b, c, d}
(2) {a, {a, b}} = {c, {c, d}}
(3) {{a, b}, d} = {{a}}
(4) {{a, ∅}, b} = {{∅}}
W punktach (1)–(3) zakładamy, że a, b, c i d nie są zbiorami.
Warunek konieczny to pewien wniosek wynikający z jakiegoś faktu, zaś warunek dostateczny
gwarantuje zajście danego faktu.
Zacznę od (1):
Skoro warunek konieczny to pewien wniosek, to skoro mamy równość zbiorów, to oba zbiory muszą
mieć tyle samo takich samych elementów. Więc mamy d = b lub d = c lub b = d = c.
Warunkiem dostatecznym więc będzie to, że d = c.
Czy tyle wystarczy? Nie chcę brać się za dalsze przykłady, jeśli to u góry jest źle, bo wtedy
mija się to z celem.
9 lut 20:22
Pytający:
Dobrze, ale "lub b = d = c" w warunku koniecznym jest zbędne (zauważ, że jeśli zachodzi ta
równość, to pozostałe warunki z alternatywy są spełnione). Można też warunek konieczny zapisać
jako d∊{b, c}.
9 lut 20:55
logika: Okej, to teraz zrobię następne, skoro to w miarę rozumiem

(2) Warunek konieczny: (a = c i b = d) lub (a = c i a = b i c = d)
Warunek dostateczny: a = c i b = d
(3) Warunek konieczny: Hm, tutaj nie ma takiego, bo ta równość nie ma prawa zajść, skoro a, b,
c i d nie są zbiorami. Po lewej stronie zbiór ma dwa elementy, a po prawej ma jeden element.
Warunek dostateczny: brak z tego wniosku, co wyżej.
(4) Warunek konieczny: skoro mamy równość, to ilość elementów, jak i ich wartość musi być taka
sama. Wobec tego a = ∅ i b = {∅}.
Warunek dostateczny: taki sam jak konieczny (?)
9 lut 21:16
Pytający:
(2) Dobrze, ale znowuż warunek konieczny można znacznie prostszy, np. a = c.
I swoją drogą warunek konieczny jest zawsze spełniony, gdy spełniony jest warunek
dostateczny... co już powinno Tobie zasugerować, że "lub (a = c i a = b i c = d)" w Twoim
warunku koniecznym tak naprawdę nic nie wnosi (bo przecież jeśli jest to spełnione, to "a = c
i b = d" też jest spełnione).
(3) Generalnie zbiór po lewej ma co najwyżej dwa elementy (ale faktycznie przy założeniu, że d
nie jest zbiorem ma dokładnie dwa elementy). Żeby równość zachodziła musiałoby zachodzić {a} =
d = {a, b}, znaczy d musiałby być zbiorem, co jest sprzeczne z założeniem.
(4) Dobrze, ale znowuż warunek konieczny można podać prostszy, np. a = ∅ (ale rzecz jasna
warunkiem dostatecznym pozostaje a = ∅ i b = {∅}).
9 lut 22:10
ite: (4) Może być taka odpowiedź: warunkiem dostatecznym pozostaje a = ∅ i b = {∅} ?
Skoro zakładamy, że a, b, c i d nie są zbiorami? To samo, co w (3).
9 lut 22:31
logika: ite, a, b, c oraz d nie są zbiorami tylko w podpunktach (1) − (3), tak mam w poleceniu

Czyli w warunku koniecznym wystarczy uwzględnić tylko jakiś jeden fakt, nie wszystkie, tak?
9 lut 22:58
ite: OK, dla (4) to nie obowiązuje, wszystko jasne : )
9 lut 23:11
Pytający:
Tak, warunek konieczny musi być taki, że jak nie zachodzi, to podany fakt też na pewno nie
zachodzi. Na tym polega owa "konieczność".
Przykładowo, jeśli x dzieli się przez 6, to musi być parzysty (jest to konieczne, bo jak nie
jest parzysty, to na pewno nie jest podzielny przez 6). Oczywiście sama parzystość nie
gwarantuje podzielności przez 6, więc nie jest to warunek dostateczny (nie wystarcza, potrzeba
czegoś więcej). Jeśli jednak powie się, że jest parzysty i podzielny przez 3, to już jest
warunek dostateczny (bo z tego wynika podzielność przez 6).
Ogólnie niech p to będzie jakiś fakt, wtedy:
• jeśli zachodzi p ⇒ q, to q jest warunkiem koniecznym na zajście p,
• jeśli zachodzi r ⇒ p, to r jest warunkiem wystarczającym/dostatecznym na zajście p.
9 lut 23:20
logika: Okej, teraz już wszystko jasne. Dziękuję za pomoc
10 lut 12:50