ciągi
lobo: Dany jest ciąg (an), gdzie
(2n+1)+(2n+2)+(2n+3)+...+(3n+1)
an= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(n+1)+(n+2)+(n+3)+...+(2n+1)
n∊N+. Zapisz wzór ciągu an w postaci ilorazu wyrażeń
liniowych. Określ monotoniczność ciągu an.
jak takie coś zrobić ?
9 lut 19:32
Leszek: W liczniku i mianowniku masz ciagi arytmetyczne o ( n+1) wyrazach
| | 2n + 1 + 3n +1 | |
Czyli Licznik = |
| *(n+1) |
| | 2 | |
| | n+1+ 2n+1 | |
Mianownik = |
| *(n+1} |
| | 2 | |
9 lut 19:37
lobo: a i musze podstawic potem an+1−an?
czy jak wylicze
Sn=(5n+2)/2 * n
Sn= (3n+2)/2 * n
i an wyjdzie: 5n+2/3n+2
to potem [5(n+1)+2]/[(3(n+1)+2)]−(5n+2)/(3n+2) i wyjdzie?
9 lut 20:20
Leszek: Ilosc wyrazow jest ( n+1) nie ( n) , ale w ostatecznym uproszczeniu nie zmieni to wyniku ,
natomiast w zadaniu otwartym juz masz blad ! !
9 lut 20:27
lobo: a jak ty wyznaczyłeś to (n+1) bo ja tego zupełnie nie widze patrząc na to
?
9 lut 20:47
Leszek: Wyrazy : ( 2n +1) +( 2n+2) +...(2n +n) + (3n+1)
9 lut 21:32